Voedselbosrand met wadi

De eigenaars hadden in 2010 een hoogstamboomgaard met gemengde haag en poel laten aanleggen door regionaal landschap Houtland. De koeien van de buurman onderhielden dit stuk door begrazing. Gevolg hiervan was echter dat de grond rond de fruitbomen werd vertrappeld en de kleine poel geen ecologische functie meer had doordat deze ook als drinkwater werd gebruikt en snel veranderde in een modderpoel. De fruitbomen deden het heel slecht, sommige waren reeds afgestorven. Rondom de weide stond een haag. Hierdoor had je vanuit de aangrenzende tuin en de woning geen zicht op de weide.

De eigenaars contacteerden Roosen Landscape omdat ze dit graag anders wilden. Er was een verlangen voor meer connectie met de achterliggende weide en graag hadden ze een natuurlijke zwemvijver in de tuin geïntegreerd. De tuin mocht een biodivers geheel worden voor zowel mens als dier.

Toon Roosen: “De haag werd deels open gemaakt en ik liet een wadi graven die slingert van de bestaande poel achterin naar de zwemvijver dichterbij het huis. De zwemvijver ligt atypisch schuin, mee in de kijkrichting vanuit de keuken en woonkamer, door de opening in de haag op het achterliggende weidelandschap. De centrale wadi (ondiepe gracht) vult zich met hemelwater dat traag in de bodem kan infiltreren en zo de grondwaterreserves aanvult. In de zomer droogt de wadi uit en komt er een veldbloemenweide tevoorschijn. In de winter vult de wadi zich periodiek. Eénmaal hij helemaal vol staat kan je erop varen en als het vriest wordt het een schaatsbaan.”

Variatie in vegetatie (droog-nat) is goed voor de biodiversiteit en een doorwortelde bodem zorgt op lange termijn dat deze bodem waterdoorlatend blijft. In deze brede zone is ruimte voor spontane vegetatie en natuurlijke ontwikkeling. “Na de eerste winter kwamen de buren van de eigenaars vertellen dat ze geen last meer hadden van water in de kelder en de omliggende weidepercelen hadden minder last van plasvorming. Met de uitgegraven leemige zandbodem hebben we een klein amfitheater gebouwd en een speelheuvel met parcours voor de kinderen. Onder één van de heuvels zit zelf een hobbit sauna verborgen. De zwemvijver zorgt na de sauna dan weer voor verkoeling.”

Aan de rand van de wadi op het zuiden heeft Roosen Landscape tussen de bestaande hoogstambomen een voedselbosrand aangelegd. Een educatief project samen met de leerlingen van de tuinbouwschool uit Beernem. De bestaande bomen vormen de hoogste laag in het voedselbossysteem, eronder werd een laag aangeplant met bessen- en notenstruiken. De vochtige open zone van de wadi maakt dat de struikenmantel blijft genieten van zonlicht en water.

Aan de rand van de weide is een graasstrook voorzien voor de koeien die deels instaan voor het onderhoud van de gemengde (knabbel)haag. Hierdoor blijft deze weidezoom ook open zodat er voldoende licht blijft voor het microklimaat van de voedselbosrand. Het overige weidelandschap wordt beheerd door middel van extensief maaibeheer.

Extra elementen zijn een ronde moestuin gevlochten met wilgentakken van eigen bomen. Ook groeit er een wilgenhut met eetbare klimmers. In de hoek is een takkenwal gebouwd als broed- en schuilplaats voor tal van vogels. Op één van de heuvels staat ook een kast waar op natuurlijk manier bijen worden gehouden die instaan voor de bestuiving.

Meewerkende partijen
  • Tuin- en landschapsarchitect
    Roosen Landscape
  • Tuinaanleg
    Eigenaars ism studenten LTI-Oedelem
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
Exterio 102
Exterio 102

Lees de laatste editie nu gratis online