Het ontbrekende puzzelstukje voor een feilloos en stabiel terras
We kennen het allemaal, de vervelende neiging van een terras waarvan de stabiliteit na verloop van tijd afneemt. Zeker bij grootformaattegels krijg je het gevoel dat bepaalde tegels dan licht meegeven. En dat is uiteraard niet de bedoeling. SOLIDOR, sinds 1978 pionier in het produceren van regelbare terrasdragers, zocht en vond daarvoor een oplossing.
Structusol
Henri Dejans: “Stabiliteit is essentieel voor een terras. Soms bleken terrasdragers alleen niet te volstaan. Gedreven door innovatie en dankzij onze expertise ontwikkelden we daarom Structusol, een vernieuwend aluminium draagsysteem dat je tussen tegeldrager en tegel plaatst. In deze aluminium plaat van slechts 16mm dik en 2m40 lang zijn ook rubberen profielen verwerkt die we zelf extruderen. Zo krijg je een uiterst stabiele onderstructuur en ben je niet langer afhankelijk van de ondergrond waarop je terrasdrager rust of van het eventueel verschuiven van de terrasdrager. Hellingen of oneffenheden worden immers weggewerkt. Ook het hol geluid dat je kon ervaren wanneer je over een oneffen tegel liep, hoor je niet langer. Samen met de kleinste regelbare terrasdrager van 17mm, moet je voor dit systeem dus rekening houden met een minimale ophoging van 33mm en dat is best compact voor een regelbaar systeem.”
Dat maakt het ook interessant bij renovaties waar je eventueel op de bestaande tegelvloer kan werken in plaats van alles te moeten uitbreken. Behalve de compactheid en stabiliteit, is ook het verbeterde plaatsingsgemak een extra troef. Zeker bij grootformaattegels, een trend die zich verder doorzet in de keramische markt, biedt Structusol meer zekerheid. Formaten van 1m20 op 1m20 zie je immers steeds vaker. Net als bijvoorbeeld imitatieparket voor buiten. Die komt in stroken van 1m20 lang en amper 20cm breed.
Zonder Structusol zou je daardoor enorm veel tegeldragers naast elkaar moeten plaatsen, maar nu worden de tegels ondersteund door de aluminium plaat en verloopt de plaatsing veel vlotter en aangenamer.
Circulair
Dat werpt zijn vruchten af. Ondanks de meerprijs die het met zich meebrengt, wordt Structusol op steeds grotere schaal ingezet. Zowel bij nieuwbouwwoningen en appartementen als bij renovatieprojecten grijpt de tuinaannemer er graag naar terug bij het leggen van het terras. De grootste voordelen zijn de aangename plaatsing, de tijdswinst en de zekerheid inzake stabiliteit waardoor je problemen achteraf vermijdt.
“Zeker bij grote projecten met terrassen van 100 m2 wil je de kwaliteit van de afwerking kunnen garanderen. En het biedt je meer mogelijkheden in afwerking. Zo ben je onbeperkt qua tegelformaten en legpatronen, bijvoorbeeld bij het populaire halfsteensverband. En niet onbelangrijk vandaag, onze modulaire terrassystemen worden lokaal vervaardigd uit duurzame, onderhoudsvriendelijke en ecologisch verantwoorde materialen. Zo is onze aluminium de minst CO2-uitstotende aluminium op de markt. Alle onderdelen kunnen nadien bij het afbreken bij ons ook een tweede leven krijgen.”
Inox L
De efficiëntie van Structusol op het vlak van stabiliteit is intussen bewezen. Het systeem wordt door de plaatser geapprecieerd en in steeds meer projecten toegepast. Alleen was het nog wat puzzelen om ook de zijkanten even mooi af te werken. Vele plaatsers vroegen zich af of daar een oplossing voor bedacht kon worden. SOLIDOR ging als innovator meteen met deze feedback aan de slag en komt nu met Inox L op de markt, het nieuwe accessoire in het Structusol gamma.
“Voorheen konden we enkel de zichtbare randen van een betegeld terras afwerken met onze SOLIDOR-randafwerking. De Inox L laat toe om ook de onzichtbare randen even mooi af te werken. En belangrijk, de plaatsing is even makkelijk als de naam. Dit L-vormig profiel, gemaakt van roestvrijstaal, kan je gewoon in de aluminium latten van ons Structusol systeem schuiven. De Inox L wordt bevestigd met zelfborende roestvrijstalen schroeven. Door het trapsysteem kan je de zijkant dan even kwaliteitsvol afwerken als de rest van het terras, door bijvoorbeeld de rubberen profielen daar te verwijderen en met een polymeerlijm te bestrijken alvorens ook daar je tegel tegenaan te bevestigen. Zo kan je de zijkant, bijvoorbeeld aan het einde van de tuin waar vroeger dan een boordsteen werd geplaatst, in hetzelfde materiaal als het terras en even gemakkelijk als vlot afwerken. Op dezelfde manier zorgt de Inox L ook voor een oplossing voor het maken van een trapsysteem met onze regelbare terrasdragers.”
Het is niet toevallig dat SOLIDOR ook hier weer als eerste met een oplossing komt. Ze houden immers steeds de vinger aan de pols in de sector door enerzijds op beurzen te kijken naar wat er beweegt in de markt van tegels of hout en anderzijds door goed naar hun klanten te luisteren. Met een nieuw systeem dat drie jaar bestaat en meer en meer wordt gebruikt, kan het niet anders dat ze nu en dan eens vanop een werf feedback krijgen van plaatsers die ergens tegenaan botsen.
“Samen met de klanten bekijken we waar de meeste problemen zich bevinden. In grote projecten met ruime terrassen rond zwembaden, kregen we de vraag voor een afwerking aan de zijkant steeds vaker. Als productiebedrijf willen wij dan ook zo snel mogelijk inspelen op hun noden en hen een oplossing aanbieden. Met in het achterhoofd dat onze producten compatibel zijn met elkaar. Met de Inox L, een modulaire oplossing die even simpel als geniaal is, vervolledigen we dit succesvolle gamma.”
Meer informatie over het Structusol Aluminium draagsysteem
- Met een koffie pauzeren op het terras, genieten van de typische geuren en kleuren in de tuin … tot zelfs het gras maaien: een tuin brengt…
Groen, groener, groenst. Green Expo 2024 brengt innovaties en expertise samen.
Green Expo 2024 belooft een unieke jubileumeditie voor groenprofessionals te worden. In september viert de vakbeurs Green Expo haar 15de…Grote bomen dragen meer bij aan de levenskwaliteit dan meer bomen
We houden van bomen. Waar dan ook. In onze steden, parken, tuinen en zelfs op onze daken. Bomen bepalen het beeld dat wij van de omgeving…Peter Swyngedauw: “Misschien raken we die baksteen in onze maag dan toch nog kwijt”
Belgisch ontwerpbureau OMGEVING gaat samen met het Tsjechisch architectuurbureau Michal (triarchitecti) een grootschalig klimaatpark in…