Klimaatvriendelijk ontwerpen van de tuin. Hoe pak je dat aan?
Waarom infiltreren?
Het is logisch dat bouwheren hun regenwater zoveel mogelijk naar een regenwaterput proberen af te leiden. Op die manier kan je het water hergebruiken, bijvoorbeeld om toiletten te spoelen of in periodes van droogte de tuin te sproeien. Echter, niet elk project laat dit toe. Bij renovaties en verbouwingen is het bijvoorbeeld niet altijd evident om een regenwaterput te plaatsen, of vergt de aansluiting van nieuwe dakoppervlakken en verhardingen op een bestaande put te grote werken.
In dat geval biedt infiltratie een uitstekende en milieuvriendelijke oplossing. Het hemelwater wordt in dat geval gebufferd en geleidelijk aan weer aan de grond afgegeven. Dat houdt het grondwaterniveau op peil, zorgt voor irrigatie van de beplantingen, en maakt tuin en landschap dus beter bestand tegen lange periodes van droogte.

Gully inbouwvoorbeeld 1

Gully inbouwvoorbeeld 2

Gully infiltratieput

Infiltration Line element
Laagdrempelig
De meeste gekende oplossing is het infiltratiekrat. Een uitstekend systeem, maar het heeft zijn beperkingen. Zo vergt het nog aardig wat graafwerk en moet je altijd voldoende afstand houden tot bomen en andere beplantingen. In een particuliere tuin met een beperkte oppervlakte is het helaas niet altijd eenvoudig om aan die voorwaarde te voldoen.
In zo’n situatie kan je opteren voor een systeem op basis van waterabsorberende rotswolblokken, zoals de Infiltration Line van ACO. Deze 100% natuurlijke oplossing – rotswol is een natuurlijk product met een zeer lage milieu-impact – werkt als een spons.
Verder kan de Gully infiltratieput soelaas bieden voor meer bescheiden projecten. Deze infiltratieput is een eenvoudig en goedkoper alternatief als infiltratieoplossing voor kleinere oppervlaktes.
Naast de Infiltration Line heeft ACO nog andere infiltratieoplossingen, ontdek ze op www.aco.be
- Drones kunnen op verschillende manieren een revolutie teweegbrengen in tuinontwerp, vooral door nieuwe perspectieven en data te leveren die…
De tuin van de (nabije) toekomst: trends voor 2025
De gevolgen van klimaatverandering bepalen steeds meer hoe we onze tuinen inrichten. Het efficiënt omgaan met water, het kiezen van planten…Geven we de toekomst van tuinontwerp in handen van AI?
Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of we worden geconfronteerd met de ongebreidelde mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. We…“De toekomst oogt positief, op voorwaarde dat je investeert in duurzame technieken en planten de hoofdrol laat spelen”
We hebben de pandemie gehad, de oorlog in Oekraïne gevolgd door de stijgende energieprijzen en de loonindexeringen. Die eerste had nog een…
