Beringen en Liedekerke zijn Bijenvriendelijkste Gemeenten van Vlaanderen
Meer bijenhabitats nodig
Beide gemeenten worden geprezen om hun initiatieven om meer bijen aan te trekken. Om de prijs van Bijenvriendelijkste Gemeente in de wacht te slepen, moeten kandidaten immers voldoende inspanningen leveren om meer natuur en habitats voor bijen te creëren. Bijeninstallaties zoals insectenhotels of bijenkasten of zandhopen voor zandbijen dragen bij maar ook de communicatie met de burger is een belangrijk criterium. Liedekerke, in Vlaams-Brabant, die won in de categorie tot 40.000 inwoners, brengt al haar bijen en bijenvriendelijke planten in kaart terwijl het Limburgse Beringen, laureaat in de categorie boven de 40.000 inwoners, haar inwoners stimuleert om hun tuinen meer bijenvriendelijk in te richten.
Ontharding cruciaal
En dat is nodig want bestuivers zoals bijen zijn cruciaal, zowel voor mens als voor natuur. Zonder bijen geen groenten of fruit om van te genieten en ook wilde bloemen en planten kunnen niet zonder deze bestuivers. Maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven en 80 procent leeft onder de grond. Doordat we steeds meer van onze oppervlakte gaan verharden zijn, verdwenen veel van hun woonplaatsen. Ontharding is dus niet alleen cruciaal in de strijd tegen klimaatopwarming maar ook voor de overlevingskansen van onze bijen.
Bestuiversplan
De verkiezing van de Bijenvriendelijkste Gemeente moet de aandacht voor deze nuttige insecten aanwakkeren en past daarnaast in het Wilde Bestuiversplan van minister van Omgeving Zuhal Demir. Dat wil onder meer de resterende populaties beschermen en kleine landschapselementen in de open ruimte versterken en beschermen. Maar de minister roept ook lokale besturen op om een tandje bij te steken. Minister Demir: “Liedekerke en Beringen zijn een voorbeeld van hoe een gemeente met een goed bijnenactieplan haar steentje kan bijdragen om van Vlaanderen opnieuw een thuis te maken voor de bij.” Haar oproep krijgt gehoor want jaar na jaar neemt het aantal steden en gemeenten dat zich kandidaat stelt voor de Bijenvriendelijkste Gemeente toe. In het startjaar 2015 dongen slechts 21 gemeenten mee naar deze titel, in 2018 steeg dat aantal naar 50 en nu dus maar liefst 79.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief