Bijna uitgestorven fruitboomrassen krijgen definitief voet aan de grond in Gent
Voortbestaan verzekerd
In 2018 werd na onderzoek ontdekt dat er op de Bijlokesite en het Ferdinand Lousbergspark acht unieke appelrassen en vier unieke perenrassen te vinden waren. Het ging om verloren gewaande soorten uit de 16de of 17de eeuw. Voor tien soorten loopt het DNA-onderzoek nog, voor twee soorten werd het nieuws in 2019 bevestigd. De appel kreeg de naam Perle de Gand, de peer Ana-Moira, naar de kleindochter van de stadsmedewerker die de perenboom ontdekte.
Na de ontdekking werd het voortbestaan van de oude rassen verzekerd door ze op jonge onderstammen te enten. Op de Bijlokesite en in het Lousbergspark groeien er nu enkele exemplaren. Intussen staan er ook op een kwekerij van vzw Pomko tientallen jonge bomen te groeien. In de loop van 2025 krijgen ze verspreid in Gent een plaats op het openbaar domein. De mogelijke plantlocaties worden nu bekeken.
Proeven
Opmerkelijk: wie van de Perle de Gand of de Ana-Moira wil proeven, kan dat. Het Lousbergspark en de Bijlokesite maken immers deel uit van de dertig officiële plukplekken in Gent, waar buurtbewoners gratis fruit mogen rapen of plukken. Voor de appels op de Bijlokesite kan dat nu al, de peren in het Lousbergspark zijn eerder winterperen en vooral interessant om te stoven.
Met de Ana-Moira en de Perle de Gand dingt de Stad Gent ook mee naar de Erfgoedprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen.