Bloemengazons zijn aan een opmars bezig, maar hoe begin je eraan?
Een vrolijke, speelse én verzorgde stuifmeel- en nectarbron
Steeds meer tuineigenaars en openbare besturen beseffen dat een gladgestreken grasveld niet meteen de meest biodiverse plek is, weinig buitenleven aantrekt of stimuleert. Dat bewijst het succes van de actie ‘Maai Mei Niet’.
De grootste verwezenlijking van dat initiatief is dat het ons ecologische bewustzijn mee wakker heeft geschud. Studies wezen echter uit dat de impact op de biodiversiteit van onze tuinen zelf toch eerder beperkt blijft. Een gazon dat voor een maand niet gemaaid wordt, blijft in de eerste plaats een gazon. Enkel na verloop van geruime tijd heb je de kans dat er bloemen en kruiden in verschijnen. Maar evengoed wordt die plek ingenomen door vreemde grassen of door bloemen en kruiden die weinig meerwaarde bieden voor bestuivers en andere insecten.
Met de bloemengazons is er nu een duurzame oplossing die de natuur een handje helpt. In de mengsels zitten naast graszaden ook veldbloemenzaadjes. Vooral bloemen en kruiden die hier al decennialang goed gedijen én die een absolute meerwaarde bieden qua biodiversiteit. Denk aan brunellen, madeliefjes, klavertjes in verschillende kleuren, akkerviooltjes, duizendblad … Soorten die ook maaien goed verdragen.
De ideale oplossing dus voor de groter wordende groep tuinbezitters en openbare besturen die willen inzetten op een mooie tuin of grasplein én daarbij meteen bewust willen bijdragen aan een meer duurzame leefomgeving.
Bloemengazons hebben zo de kracht om particulieren, bedrijven en openbare besturen die dat tot nu toe niet deden mee aan boord te krijgen in het streven naar meer biodiversiteit. Ongemaaide tuinen waren voor velen toch nog altijd een doorn in het oog. En die twijfelaars krijgen nu een volwaardige, esthetisch mooie oplossing om het leven in hun tuin te verhogen, terwijl ze blijven genieten van een verzorgd gazon.
Kies het mengsel dat best bij jou past
Er zijn verschillende soorten bloemengazonmengsels in omloop. Elk legt zijn eigen accenten waardoor gazoneigenaars en groendiensten zelf het maairitme en de hoogte van een gazon – of een gedeelte ervan - kunnen bepalen.
Wens je op sommige plekken een hogere en prachtige bloei? Kan perfect. Dan hoef je op die plaatsen niet te maaien. Wil je op andere gazondelen toch maaien, graspaden creëren, een speelgazon onderhouden? Ook goed. Een paar dagen na een maaibeurt komen er opnieuw bloemen door het gras piepen en krijg je ook daar een kleurrijk resultaat dat mooi is om naar te kijken – én perfect milieubewust is.
Hoe begin je eraan?
Ga in eerste instantie niet af op foto’s van een bepaald mengsel. Ze zijn uiteraard indicatief, maar de ondergrond zelf bepaalt in grote mate welke bloemen het beste zullen gedijen en welke minder. Logisch, want plantjes aarden anders in een arme of rijke, vochtige of droge, zanderige of lemerige ondergrond … Dit verklaart waarom een mengsel op twee verschillende plekken een ander uitzicht en een andere ontwikkeling kan hebben.
Gewoon mengen in een bestaand gazon is lastig. De bestaande graszoden zijn te dicht waardoor de bloemen zich moeilijk vestigen. Bloemengazons zaai je dus best enkel nieuw in. Eventueel kan je proberen om het gazon grondig te verticuteren, alle vilt en maaiafval te verwijderen en het gras genoeg uit te kammen zodat er lege ruimte ontstaat voor een doorzaai. Maar succes is niet verzekerd. Vraag dus vooraf eerst raad aan je leverancier.
Bij nieuwe inzaai zorg je best voor een luchtige bodemstructuur. Spit of frees de grond om tot op een diepte van minstens 25 centimeter om een goede lucht- en waterhuishouding te verkrijgen en een uitstekende capillaire werking. En werk in de bodem een traagwerkende organische bodemverbeteraar in. Geen compost, die is te zout en heeft een te hoge Ph.
Nog cruciaal: zaai niet te diep. Idealiter slechts 2 tot 5 millimeter. Bloemenzaden kiemen niet indien ze te diep in de grond zitten. Zorg ervoor dat je de toplaag na het inzaaien goed aandrukt, zodat zaad en bodem contact maken. Zodra de grond vochtig is, start het kiemproces en hebben de zaadjes elke dag vocht nodig. Hou de bovenste 3 cm van de ingezaaide oppervlakte vochtig door op droge dagen te beregenen. Hou hiermee pas op wanneer gras én bloemen voldoende ontwikkeld zijn.
Cruciaal: bemest niet. En mulch ook niet, want dat telt als bemesting. Meteen ook de reden waarom bloemengazons niet combineerbaar zijn met robotmaaiers.
Het laatste belangrijke aandachtspunt is er eentje voor de gebruiker zelf. Het grote verschil met een gewoon gazon is dat je vlak na een maaibeurt waarin je van 10 à 15 cm naar 5 cm gaat geen perfect gazon hebt. Want de bloemen heb je met je maaibeurt beschadigd. Een dikke week later heb je wél weer een mooi resultaat. Dus wil je klant volk ontvangen in zijn prachtige tuin? Dan maait hij beter niet of minstens een week vooraf.