Bodemkwaliteit en bodemgezondheid centraal op navorming fytolicentie sportsector
Inzicht in bodemgezondheid
Duurzaam beheer van grasvelden wordt steeds meer een uitdaging. De aanwezigheid van ziekten, plagen en onkruiden, het verstrengen van de wetgeving en de extreme weersomstandigheden zorgen voor de nodige uitdagingen om de grasmat kwalitatief en bespeelbaar te houden.
Hoe zorgt een gezonde bodem ervoor dat ziekten, plagen en onkruid minder kans krijgen? We leren op deze navorming over de basis van bodemkwaliteit en bodemgezondheid in relatie tot ziekten en plagen. Wat kunnen we leren uit de vele bodemanalyses van grasmatten? Waar loopt het fout en wat kunnen we eraan doen? We krijgen inzicht in bodemgezondheid, hoe je de bodem kunt verbeteren en de planten stimuleren. Verder bekijken we ook wat de impact is van gras- en plantensubstraten op de waterbuffering en watervoorziening van planten.
Programma
13u00: Ontvangst en registratie
13u30: Verwelkoming
13u35: Bodemkwaliteit, het fundament van veerkrachtige sportterreinen door Annemie Elsen (Bodemkundige Dienst van België)
14u00: Bevorderen van bodem- en plantkwaliteit ter preventie van ziekten en plagen door Sandy Adriaenssens en Els Pauwels (PCS)
15u00: Praktijkvoorbeelden preventie van ziekten, plagen en onkruiden door Aaron Meekers (Intergrow)
15u30: Duurzame omgevingsaanleg voor veerkrachtige sportvelden door Günther Van Hulle (Braecke)
16u00: Voordelen van biostimulanten en sporenelementen ter preventie van ziekten en plagen in sportvelden door Erwin Hyndrikx (RovensaNext)
16u30: Afsluitende drink
Deze studiedag kadert in de Green Deal Sportdomeinen en komt in aanmerking als vormingsactiviteit voor de fytolicentie (klik HIER voor meer info).