Glyfosaat toch nog tien jaar langer toegelaten?
Glyfosaat heeft talloze tegenstanders. Er zijn onderzoekers die vermoeden dat het middel kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Daarnaast wordt beweerd dat het ernstige schade toebrengt aan de biodiversiteit in de natuur, vooral aan bijen en andere cruciale bestuivers. Desondanks ziet de Europese Commissie, in lijn met de bevindingen van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid), onvoldoende bewijs om glyfosaat te verbieden. Ze concludeert dat er geen onaanvaardbare risico's zijn, maar stelt wel beperkingen voor, zoals maatregelen om de verspreiding van het middel door de lucht na het sproeien te voorkomen.
Enkel voor professioneel gebruik
De huidige vergunning voor glyfosaat verloopt op 15 december. De EU heeft de mogelijkheid om deze vergunning met vijftien jaar te verlengen, maar zou dat dus beperken tot tien jaar.
Verkoop en gebruik is vandaag overigens alleen toegestaan voor en door professionelen. Het gebruik van het glyfosaat is al sinds 2018 verboden voor particulieren.