Guillaume Martens: “Ik heb een voorliefde voor Engelse tuinen”
Guillaume: “Ik vertoef van kinds af graag buiten en heb altijd in de tuin gewerkt met mijn vader. De natuur en het groen spreken mij enorm aan en ik ben liever met mijn handen bezig dan dat ik achter een bureau zit. De tuinbouwschool in Kortrijk was dan ook een logische keuze. Het plan is er altijd geweest om in de tuinsector aan de slag te gaan, vandaar de keuze om nog een bachelor groenmanagement te doen. Met Tuinen Bomen Martens treed ik letterlijk in de voetsporen van mijn vader die eind vorig jaar overleed. Het is daardoor allemaal wel iets sneller gegaan dan gepland maar op lange termijn is het wat ik wou doen.”
Welke soort tuinen spreken je aan?
“Ik heb een voorliefde voor Engelse tuinen en dan vooral vanwege hun openheid. Maar ook de moderne, strakke tuinen kunnen mij bekoren. Wat sowieso niet mag ontbreken voor mij, zijn bomen. Ze vormen als het ware natuurlijke airco’s en zijn onmisbaar in de strijd tegen klimaatopwarming. Ik heb een passie voor bomen en wil me er graag verder in specialiseren.”
Wat vind je belangrijk bij een tuinontwerp?
“Goed luisteren naar en een goede communicatie met de klant. Zo probeer ik altijd goed advies te verlenen. Ik ben veel met bomen bezig en bijgevolg ook met snoeien. Ik heb het belang van de ecologische kringloop leren inzien. Alles wat je in de tuin kan houden, moet je zoveel mogelijk proberen doen. Hakselen is daar een mooi voorbeeld van en met de mobiele aangedreven hakselaar van Eliet is dat geen probleem, zelfs niet in een kleine stadstuin of een dakterras. Tuinen zullen er immers niet groter op worden.”
Wat uit je opleiding is je bijgebleven?
“Onlangs kregen we een seminarie over hoe we met drones de kwaliteit van bomen in de stad kunnen meten met behulp van infraroodcamera’s. Naargelang de gezondheid van de boom geeft die een andere kleur af. Als boomliefhebber vond ik dat heel interessant. “

Hakselen is onderdeel van de ecologische kringloop

Een recente realisatie
Bio Guillaume Martens
- Leeftijd: 21
- Hobby’s: jagen
- Favoriete boom: puur esthetisch een monumentale plataan
- Favoriete tuin: Kew Gardens, Londen
- Mijn ideale reisbestemming: Canada
- Top van mijn bucketlist: bomen vellen in landen als Canada, Zweden, Australië, …
Zijn er bepaalde mensen die je hebben geïnspireerd?
“Mijn passie voor bomen is ontstaan in 2014 toen ik samen met mijn vader bij de provincie Oost-Vlaanderen een cursus knotten volgde in de Gavers onder leiding van boomverzorger Peter Vosters. De knotwilg vind ik bij uitstek de boom in ons polderlandschap en dankzij Peter is de vonk overgeslagen. Ik heb er nadien nog stage gevolgd en bij hem is mijn ecologische reflex ontstaan. Een boom heeft altijd nut, ook als die afsterft. Dan is die een perfecte habitat voor vleermuizen of insecten. Ook van Stefaan Brouckaert heb ik veel geleerd, zeker inzake hoge afwerkingsgraad van tuinen en eco zwemvijvers. En natuurlijk is ook mijn vader een inspiratie. Van hem leerde ik twee keer nadenken voor ik aan een project begin en nooit op te geven. Tegenslagen zullen er altijd zijn maar voor alles is er een oplossing.”
Welke aandachtspunten worden volgens jou belangrijker?
“Tuinen worden schaarser omdat we met steeds meer mensen zijn maar er is wel nood aan groenbeleving. Enerzijds moeten we dus proberen om, waar mogelijk, ons openbaar groen uit te breiden en anderzijds de bestaande, kleine tuinen meer ecologische waarde te geven. In de keuze voor bomen zal klimaatrobuustheid steeds meer doorslaggevend zijn.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
- Drones kunnen op verschillende manieren een revolutie teweegbrengen in tuinontwerp, vooral door nieuwe perspectieven en data te leveren die…
De tuin van de (nabije) toekomst: trends voor 2025
De gevolgen van klimaatverandering bepalen steeds meer hoe we onze tuinen inrichten. Het efficiënt omgaan met water, het kiezen van planten…Geven we de toekomst van tuinontwerp in handen van AI?
Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of we worden geconfronteerd met de ongebreidelde mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. We…“De toekomst oogt positief, op voorwaarde dat je investeert in duurzame technieken en planten de hoofdrol laat spelen”
We hebben de pandemie gehad, de oorlog in Oekraïne gevolgd door de stijgende energieprijzen en de loonindexeringen. Die eerste had nog een…
