Ik verdiep me graag in de esthetische waarde van een tuin, niet enkel in het comfort
We treffen je net op een druk moment?
Boris: “Klopt, we moeten de tuinen winterklaar maken. Dat betekent dat het druk is met de wintersnoei. Momenteel combineer ik mijn eigen werk nog met één dag per week bij de tuinaannemer waar ik stage liep. Maar vanaf volgend jaar ben ik 100% zelfstandige, het doel waar ik altijd naartoe heb gewerkt. Ik heb kort nagedacht over verpleegkunde, maar besefte al snel dat mijn passie buiten bij de tuin lag, net zoals bij mijn broer. Ik volgde zeven jaar les aan de Tuinbouwschool in Kortrijk met een specialisatiejaar in tuinonderhoud en -aanleg. Ik heb het geluk gehad om van goede leerkrachten te kunnen leren. Zo hamerden ze erop de Latijnse benamingen in te studeren en daar pluk ik nu de vruchten van. Op aanraden van mijn klastitularis deed ik toen ook mee aan Beloftevolle Hovenier waar ik derde eindigde en aan de World Skills in Charleroi. Van hem leerde ik heel veel en daarnaast heeft hij op menselijk vlak veel voor mij betekend. In datzelfde jaar is mijn vader immers overleden en ik heb veel steun aan hem gehad. Terwijl mijn broer zich meer op de aanleg richt, gaat mijn voorkeur meer uit naar het onderhoud van tuinen. Voor kleine projecten voor mensen die ik ken, ontwerp ik zelf iets. Maar zodra het om grote projecten gaat, schakel ik een tuinarchitect in om mee samen te werken.”
Het project dat je deelt, is een tuin die genomineerd is voor de Vlaamse Tuinaannemer en waarvoor jij het onderhoud doet. Hoe is dat tot stand gekomen?
“Het is de tuin van mijn schoonbroer waarvoor Frederik Oost de tuinaanleg verzorgde. Een knappe realisatie met veel groene golven en een zwembad met poolhouse. Maar evenzeer met veel graspartijen. Ik maai die wekelijks en streef daarbij naar perfectie. Ik kan er blijven baantjes op trekken tot we het beoogde strakke resultaat bereiken. Een goed onderhoud zorgt ook voor weinig onkruid want ik probeer het sproeien zoveel mogelijk te vermijden. Achteraan in de tuin is er ook een mooi uitzicht op een weide met landschappelijke heuvels.”
Biografie Boris Deschaek
- Boris Deschaek, 23 jaar
- Hobby’s: Voetbal kijken en reizen
- Favoriete tuin: Kiftsgate Court Gardens, Engeland
- Mijn ideale reisbestemming: Japan
- Top van mijn bucketlist: Het Noorderlicht gaan bekijken
Een up to date machinepark is voor elke tuinaannemer een must. Hoe ziet die er bij jou uit?
“Ik probeer zelf zo milieubewust mogelijk te werken en kies daarom voor haagscharen van Stihl, Accu HSA 94 T en R. Ze zijn bovendien niet enkel goed voor de ecologie, maar ook voor het gehoor. Ze geven namelijk quasi geen geluid af en zijn dus niet storend of irriterend voor de omgeving. De grasmaaier die ik hanteer werkt dan weer wel op benzine. Deze Honda HRH536QX heeft een unieke grasrol aan de achterkant van de machine en laat een heel mooi patroon van lijnen na op het gras. Je kan het een beetje vergelijken met wat je ziet op de fameuze tennisvelden van Wimbledon. Dat is wel mijn dada. Ik verdiep me immers graag in de esthetische waarde van een tuin en niet enkel in het comfort.”
Welke soort tuinen spreken je aan?
“Ik heb een voorliefde voor Engelse tuinen. Een bezoek aan de botanische tuinen van Oxford met al hun pracht en praal deed mijn hart sneller slaan. Ik hou van die landelijke tuinen met vaste plantenborders vol kleur en hoogteverschillen die in elk seizoen aanspreken. Dat probeer ik in mijn ontwerpen ook te integreren zodat mensen bij manier van spreken van april tot eind november altijd genot hebben van hun tuin. En ik kan zowel genieten van zaken die in bloei staan als van planten die uitbloeien. Voor inspiratie volg ik op Instagram en Pinterest pagina’s over Engelse tuinen. Vaak spreek ik de beheerders ook aan om te polsen naar hoe zij tewerk gaan. Soms krijg ik reactie, soms ook niet. Zelf heb ik er geen probleem mee om mijn opgedane kennis te delen.”
Je zegt dat je heel milieubewust probeert te werken. Vanwaar die overtuiging en hoe doe je dat?
“Met de uitdagingen die ons vandaag omringen, is het een must om projecten milieubewuster aan te pakken. Als specialist in aanleg en onderhoud kan je daartoe je steentje bijdragen. Niet alleen bij het samenstellen van je machinepark, maar ook bij het ontwerp van een tuin. Ik heb al veel zien veranderen sinds ik ermee bezig ben, onder meer in het gebruik van sproeistoffen. Daarom ben ik ook voorstander van de fytolicentie.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief