"Ik wil binnen enkele jaren niet terugkijken en vaststellen dat ik overal het milieu vergiftigd heb"
Familiebedrijf
Tuinen Hendrix is het geesteskind van Paul Hendrix. Samen met zijn team bouwt hij op meer dan 40 jaar ervaring in het ontwerp, aanleggen en onderhouden van tuinen in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
In 2000 ging Ruben aan de slag in het bedrijf van zijn vader. In eerste instantie deed hij ervaring op in de werven. Sinds 2017 is hij zaakvoerder en combineert bureau met werven. Zeker in het begin was dat wat aanpassen, maar intussen kent hij ook daar de kneepjes van het vak. Al zorgde corona ervoor dat het afgelopen jaar toch weer extra pittig was.
Ruben: “Van bij de start van de pandemie explodeerde ons orderboek. We kregen meer dan vierdubbel zoveel aanvragen binnen dan normaal. Onmogelijk te bolwerken met ons team, dus gingen we op zoek naar nieuwe, sterke krachten. Via advertenties, vacatures … Maar de echte goede jongens vinden eigenlijk zelf jouw bedrijf. Gelukkig konden we een paar van hen overtuigen. Zo stellen we intussen vier verse stielmannen tewerk waardoor we meer projecten aankunnen terwijl we toch onze gekende hoogkwalitatieve service blijven garanderen.”
"De aanvraag voor dit project kregen we in 2018 van een koppel uit Pelt. Zij bezaten een L-vormige tuin van 10 are die vooral bestond uit speelgazon. Vol toestellen om te ravotten zoals een paar goals, een trampoline … Maar de kinderen waren intussen opgegroeid tot tieners en adolescenten zodat er nu eindelijk tijd was om de tuin meer te laten aansluiten bij de goesting van de ouders zelf. En dat betekende: een zwemvijver voor mevrouw en een visvijver voor mijnheer.”
Biotop
“De opdrachtgevers kwamen bij ons terecht omwille van de Biotop zwemvijvers die we als officiële partner installeren. Deze worden perfect geïntegreerd in een tuin en laten de eigenaars genieten van zalig, op natuurlijke wijze gefilterd zwemwater, zonder gebruik te maken van zouten, zuren, zware metalen of vrije radicalen.”
“Door het natuurlijke ontwerp is de biologische zelfreinigende werking immers extreem effectief. Voedingsstoffen voor algen in het water worden opgenomen door de aanwezige planten en substraten. Verontreinigingen en schadelijke bacteriën worden vernietigd door natuurlijke waterorganismen. Dankzij de biologische zelfreinigende eigenschappen zijn er absoluut geen chemicaliën nodig. Deze natuurlijke processen worden verder ondersteund en versterkt door technologie van Biotop. En ook die technische componenten vergen weinig onderhoud en zijn eenvoudig te bedienen.”
“Enig nadeel is dat in de Biotop zwemvijvers geen vissen mogen, om zo proper mogelijk water voor de zwemmers te garanderen. Waardoor we ervoor kozen om nog een vijver te installeren. De twee liggen weliswaar vlak naast elkaar en zijn gescheiden door enkel een kleine arduinen boord. Waardoor ze toch één geheel lijken.”
Bekijk het project
Opdracht uitgebreid
“Tijdens ons verkennend gesprek over de vijver werd de opdracht steeds uitgebreider. Tot we uiteindelijk de hele tuin onder handen mochten nemen. Nieuwe bomen, nieuwe beplanting, verlichting. We creëerden enkele leuke hoekjes. Er kwam zelfs een gezellige zitkuil …”
“De opdrachtgevers kozen er ook voor om een prachtig poolhouse bij de vijvers te integreren. Normaal regelen wij ook deze zaken, maar als uw opdrachtgever zelf bouwaannemer is, moet je weten wanneer een stap terug te zetten. We namen het gebouw mee op in de plannen en plattegrond, en daarna was het aan de bouwheer om hier de juiste partijen voor in te schakelen. Een schitterende samenwerking, als je het mij vraagt”
Gezellige sfeerverlichting
“Eén van onze stokpaardjes is de tuinverlichting. Corona maakte ons heel erg duidelijk dat klanten willen genieten van hun tuin, een vakantiegevoel krijgen. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds. En een uitgekiend verlichtingsconcept kan dit gevoel extra accentueren. Met enkele fijne, doordachte ingrepen – zoals het verlichten van de waterlelies in de vijver van onderuit – komen onze opdrachtgevers en hun gezin nu ook ’s avond helemaal tot rust.”
Recuperatiematerialen
“Oude stoeptegels uit Brussel, een hergebruikte houten poort, recuperatie kleiklinkers, gevelbekleding van het poolhouse, de zitkuil in thermisch behandeld hout, een terras in een azobe scheepsvloer … Zowat alle materialen in de tuin zijn recuperatiematerialen en kregen hier een tweede of zelfs derde leven. We vangen hiermee meerdere vliegen in één klap. Dergelijke materialen zijn knap, geven extra cachet en karakter én passen in het ‘nieuwe’ streven rond circulair bouwen.”
Duurzaam groen
De bomen kwamen vooral aan één kant van de tuin om de inkijk van buren te beperken. “We zorgden voor een zestal loofbomen waaronder lindebomen, amberbomen, een treurwilg en een krentenboom als voorjaarsbloeier. Elke boom op de juiste locatie is de stelregel. Dus selecteerden we groen dat zeker zou aarden op die plek.”
“Als bescherming tegen de extremen waar ons land mee te maken krijgt, zorgen we standaard voor een beregeningsinstallatie. Het inzetten hiervan is ons inziens een noodzaak in deze veranderende wereld. We instrueren klanten om die niet constant te gebruiken, maar om ze in periodes van extreme hitte en droogte 2x per week in te schakelen. Zo houden we het groen levend, zodat het CO2 uit de lucht kan blijven opnemen en kan zorgen voor de nodige afkoeling.”
“Ook kiezen we steeds nadrukkelijker voor planten die inheems en/of klimaatrobuust zijn. Of die voor voedingsstoffen zorgen voor bijen en andere bestuivers. Het helpt daarbij uiteraard dat onze klanten hier ook steeds bewuster naar vragen. Algemeen kunnen we stellen: hoe jonger de klant, hoe meer begaan met het klimaat. Al zijn er natuurlijk in alle leeftijdscategorieën uitzonderingen.”
“En wat gebeurt er bij natte periodes in de door ons aangelegde tuinen? Wel, reeds van bij de oprichting van het bedrijf koos mijn vader er al voor om tuinen nooit aan te sluiten op de riolering. We kiezen er altijd voor om voldoende mogelijkheden te voorzien zodat hemelwater in de tuin zelf kan infiltreren.”
Geen fytolicentie
“Wat bestrijding van onkruid, ziektes en plagen betreft kiezen we voor duurzame bestrijding. Einde van dit jaar zullen we eindelijk – waarschijnlijk als één van de eersten in België – onze fytolicentie kunnen laten vervallen. We willen geen schadelijke producten meer gebruiken. Het moet en kan zonder. Daar zijn we rotsvast van overtuigd. De veerkracht van de natuur is onvoorstelbaar, het is tijd dat we deze aanwenden voor het algemeen goed.”