Robotmaaiers zetten opmars verder
Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de Automower® ging het Zweedse Husqvarna in zee met het onderzoeksbureau iVOX om via een landelijke bevraging een beter inzicht te verkrijgen in de relatie tussen de Belg en zijn tuin in het algemeen en zijn robotmaaier in het bijzonder.
Het is algemeen bekend dat de Belg geboren wordt met een baksteen in de maag, maar zitten groene vingers ook ingebakken in het DNA? Uit de enquête blijkt inderdaad dat 75% van de ondervraagde Belgen uitermate trots is op zijn stukje groen. We dragen er zorg voor en willen dat het er goed en verzorgd uitziet. Toch is het voor zeker 4 op de 10 Belgen niet eenvoudig om hier tijd voor vrij te maken. Vooral bij mensen met een grote tuin vormt het onderhoud een extra uitdaging en komt een robotmaaier goed van pas. Eén op de vijf Belgen met een tuin groter dan 10 are bezit er dan ook een.
Waarom een robotmaaier?
Er zijn meer Belgen die zelf een robotmaaier hebben (10%) of een kennis (36%) of een buur hebben (16%) die er eentje heeft, dan Belgen die helemaal niemand kennen met een exemplaar. Belgen met een robotmaaier beweren alvast volop te genieten van de voordelen. Het is tijdbesparend (66%), rijdt nauwkeurig het gras af (45%), laat geen grasafval achter (40%) en zorgt voor minder geluidsoverlast (34%). Het verbaast dus niet dat 9 op de 10 eigenaars er tevreden over zijn. De overgrote meerderheid van de ondervraagden vindt dat hun tuin er beter uitziet dan voor de komst van deze tuinhulp en beweert er zelfs trots op te zijn. 8 op de 10 robotmaaiereigenaars beweert zelfs niet meer zonder te kunnen.
Wie is de gebruiker?
De Belg met een robotmaaier heeft doorgaans een grote tuin en een druk leven. Daarnaast zijn er in het Franstalige deel van België meer robotmaaiers te vinden. Zo bezit 14% van de Walen een robotmaaier tegenover 7% van de Vlamingen. Er valt ook iets te zeggen over de verschillen tussen de jongere (jonger dan 34 jaar) en de oudere generatie (ouder dan 55 jaar). Zo verklaart net iets meer dan de helft van de jongeren geen tijd te hebben om het gras af te maaien. Zij zijn dan ook sneller geneigd een robotmaaier in huis te halen. Over het algemeen zijn de jongere mensen meer tevreden over hun robotmaaier dan de ouderen en zijn ze van mening dat de robotmaaier nauwkeuriger maait dan de standaard grasmaaier (35% tegenover 25%). Voor vier op de tien Belgen is deze technologische tuinhulp ondertussen een onmisbaar onderdeel van het huishouden geworden. Huisdieren zijn dan weer niet zo’n grote fan van een robot. 30% van de geënquêteerden geeft aan dat de hond er niet bepaald van onder de indruk is en dat de kat er vaak bang van is.
Vooroordelen van robotmaaiers
Sommige ondervraagden lijken de vele capaciteiten van de robotmaaier te onderschatten. Blijkt dat robotmaaiereigenaars doorgaans anders en positiever denken over hun tuinhulp dan zij die er geen hebben. Van de ondervraagde Belgen die geen robotmaaier bezitten, gaat slechts 25% er van uit dat deze even nauwkeurig het gras maait als een standaard grasmaaier. Dit is een groot verschil ten opzichte van de ondervraagde Belgen die wél een robotmaaier bezitten. Hiervan is 64% ervan overtuigd dat deze nauwkeuriger werkt dan een manuele grasmaaier. Bij de Belgen die iemand kennen met een robotmaaier, vindt 37% dat die robotmaaier nauwkeuriger het gras maait dan wie niemand kent met een exemplaar (18%).
Toekomst van robotmaaiers
Eén op de drie eigenaars van een robotmaaier is ervan overtuigd dat hij er over 10 jaar in elke Belgische tuin één zal zien rondrijden. Jongeren denken dit vaker dan de ouderen. Bovendien wil 15% van de eigenaars graag dat de buren er ook eentje aanschaffen. Daarnaast overweegt een op vijf van de ondervraagde Belgen zonder robotmaaier om er een aan te schaffen. Toch beschouwt de Belg de dure aankoopkosten (60%) en het feit dat de robotmaaier niet even goed kan maaien aan de kanten of bij obstakels (41%) als belangrijke nadelen bij de overweging om een robotmaaier aan te schaffen.
Uit de enquête blijkt dat de Belg veel belang hecht aan een mooi gazon. Maar met een alsmaar drukkere levensstijl blijft er niet veel tijd over om de tuin optimaal te onderhouden. Een robotmaaier brengt in dit geval soelaas. Dankzij de geleverde tijdwinst kunnen eigenaars meer quality time in de tuin doorbrengen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de robotmaaier een plekje bemachtigt in steeds meer Belgische tuinen en harten.
Techniek
Een robotmaaier maait het gazon zelf, je hebt er dus verder weinig omkijken naar. Alle robotmaaiers werken op accu, gestuntel met (lange) elektriciteitskabels is niet aan de orde. Doorgaans is een lithium-ion accu die jaren mee kan voordat hij vervangen moet worden. Wanneer de grasmaaier robot klaar is met zijn dagelijkse of wekelijkse rondje, keert hij terug naar het laadstation om de accu op te laden. Daar wacht hij tot zijn programma aangeeft wanneer hij weer aan het werk mag. Een robotmaaier is eenvoudig te programmeren. Steeds meer robotmaaiers zijn te bedienen en te programmeren middels een app die je kunt vergelijken met een afstandsbediening. Met de app kun je rechtstreeks commando’s geven aan je grasrobot, maar ook vooraf programmeren wanneer ze hun werk moeten doen. Dat kan zelfs perfect als je aan het werk bent of op vakantie: de aansturing gebeurt immers via het internet.
Voor het gazon is het beter om vaker te maaien en daar zorgt de robotmaaier voor. Kleine grastopjes vallen op de bodem en dienen weer als voeding (mulching), waardoor het gras beter en gezonder kan groeien. Bovendien blijft het gazon er continu mooi uitzien.
Afstandsbediening
Binnen de categorie robotmaaiers zijn er twee opties: machines die gebruik maken van een begrenzings- of ‘perimeter’-draad en robots die maaien zonder draad. De grensdraad die om het gazon dient te worden aangebracht, is verbonden met het laadstation dat op die manier een magnetisch veld creëert zodat de robotmaaier precies weet tot waar hij het gras mag maaien. De perimeterdraad ligt op de randen van je gazon en wordt vastgezet met klemmen (haringen). Wil je het gras ook af en toe verticuteren, dan is het aan te raden de draad in te graven op een diepte van ongeveer 10 centimeter.
Robotmaaiers waarbij je geen grensdraad hoeft aan te leggen, detecteren middels een sensor zelf of ze zich op gras of een andere ondergrond bevinden. Modellen zonder draad zijn doorgaans (duurdere) ‘premium’ maaiers. Bij de goedkopere machines werkt de techniek (nog) niet zo goed als bij de modellen met draad.
Sensoren
Robotmaaiers zijn voorzien van een sensor die meet hoeveel lading er nog in zijn accu zit. Hierdoor zal de maaier automatisch op tijd naar zijn basis (oplaadstation) rijden om op te laden. Elke robotmaaier is zo ontworpen dat hij zelfstandig het gazon moet kunnen maaien en is daartoe voorzien van diverse sensoren. Er zijn sensoren die communiceren met de grensdraad zodat de maaier weet in welk gebied hij mag maaien. De kantel-sensor voorkomt dat de maairobot kantelt, bijvoorbeeld bij een onverwachte diepe kuil in het gras of een (te) steile helling. Met de bots-sensor merkt de grasrobot dat hij tegen een obstakel aanrijdt. Hierop zal hij omkeren en in een andere richting verder gaan maaien. De til-sensor uiteindelijk maakt dat de grasrobot onmiddellijk stopt met maaien wanneer hij wordt opgetild. Ook diefstalbeveiliging en alarm zijn voorzien. Bijna alle robotmaaiers zijn voorzien van een code zodat iemand die dat niet hoort te doen de robot grasmaaier ook niet kan bedienen. Veel robotmaaiers zijn ook uitgerust met een alarm dat afgaat wanneer ze worden opgetild of wanneer ze vastlopen en geblokkeerd raken.
Regensensor
Een regensensor detecteert neerslag en vertelt de robotmaaier naar het laadstation te gaan en het lopende maaiwerk te onderbreken. Het apparaat blijft er dan staan tot de regen wegtrekt, om bij droog weer verder te kunnen werken. Hoe nuttig is deze eigenschap van een robotmaaier eigenlijk? Dat een regensensor wordt gebruikt om de robotmaaier tegen regen te beschermen, is een misvatting. De behuizing van een robotmaaier is zo ontworpen dat regen het apparaat niet kan beschadigen. Moderne machines zijn zo ‘dicht’ dat zelfs de doorgang in plassen geen schade kan veroorzaken. De regensensor dient dus uitsluitend om het gazon te beschermen en dat heeft te maken met het gewicht van de maaier. Oudere robotmaaiers met verouderde technologie kunnen 30 kilo en meer wegen. Dit vormt een aanzienlijke belasting voor het gazon en dat is vooral in natte omstandigheden merkbaar. Als de grond zachter wordt, is het risico groot dat spoorvorming het gazon ruïneert. Een ander probleem is dat sommige modellen moeite hebben om nat gras gelijkmatig te maaien. Als ze in de regen hun werk voortzetten, kun je naderhand een ongelijkmatig snijpatroon zien. Vooral op hellingen kan dit schade aan het gras veroorzaken.
Robotmaaiers worden steeds lichter
Het gewicht van de huidige generatie robotmaaiers neemt (logisch) toe met hun grootte. De Li-ionbatterijen die vandaag worden gebruikt, zijn echter aanzienlijk lichter, zodat de motor voor de aandrijving ook kleiner kan zijn. Over het geheel genomen vermindert dit het gewicht tot minder dan 15 kilo. Hierdoor worden problemen die door de massa van het apparaat ontstaan, al meteen verminderd. Een voordeel van een robotmaaier zonder regensensor is de lagere oppervlakteprestatie die het model moet hebben om het gazon in de toegekende tijd te maaien. Tenslotte hoef je geen rekening te houden met gedwongen pauzes wegens slecht weer, want het apparaat gaat in alle weersomstandigheden gewoon door met maaien. Als het gazon door het weer een paar dagen niet wordt gemaaid, zal het gras overdadig groeien, vooral door die regen. De volgende keer dat het gazon wordt gemaaid, zal het maaisel veel langer zijn en misschien niet snel genoeg ontbinden, waardoor het gazon er minder fris bijligt. Als het gazon echt te lang is geworden en de maximale maaihoogte van de robot overschrijdt, is de enige oplossing het gebruik van een gewone grasmaaier.
Nat gras heeft de neiging om aan de wielen en het maaidek te blijven kleven, waardoor je mogelijk wel meer moet schoonmaken. Kies je voor een model met een automatische mulchverwijderaar, is dat probleem van de baan en kun je de robot vol vertrouwen aan het werk zetten, ook als het regent.
Oppervlakte
Het klopt dat een groot gazon beslist baat heeft bij een maairobot, maar er bestaan ook kleinere maaiers voor kleinere gazons. Het bereik van een robotmaaier is vanzelfsprekend niet onbeperkt. Sommige bestrijken een terrein tot 250 m², andere kunnen wel 3.000 m² aan. Reken eerst de oppervlakte van het gazon uit en stem de keuze van de maaier daarop af. Neem wel een veilige marge van 20 tot 25%. Voor een gazon van 300 m² kies je een toestel met een capaciteit van 400 m². Een mogelijke optie – zeker voor grote oppervlakten – is bij het aanleggen van de perimeterdraad ook een ‘geleidedraad’ aan te brengen om de robotmaaier netjes terug te leiden naar het laadstation.
Veel robotmaaiers kunnen ook hellingen aan. Hoe steil die mogen zijn, wordt aangegeven bij de technische specificaties in de vorm van het maximale hellingspercentage. Krachtige, lichte toestellen nemen hellingen tot wel 45%, zwaardere kunnen zelfs tot 70% aan.
Onderhoud van de robotmaaier
Elke maairobot raakt tijdens het werk bevuild met grassnippers, aarde, zand, kleine takjes, bladeren, enz. Regelmatig de behuizing, wielen en onderkant schoonmaken, is aan te bevelen. Dat kan simpelweg met een borstel en lichtvochtige doek (niet met een hogedrukspuit!). Laat de grasrobot één keer per jaar nakijken door een erkende dealer. Deze zal de robotmaaier grondig schoonmaken en controleren op slijtage en lekkage. Indien nodig worden onderdelen vervangen en een software update uitgevoerd.
- Messen: deze moeten vervangen worden wanneer je merkt dat het maairesultaat door slijtage minder wordt. De levensduur van een messenset is afhankelijk van het te maaien gebied, het soort gras en objecten die ervoor kunnen zorgen dat de messen beschadigd raken. Vaak wordt een reserve messenset of maaiblad meegeleverd. Soms is het mogelijk de messen te laten bijslijpen of het maaiblad om te draaien. Gebruik alleen onderdelen die specifiek voor het type robotmaaier geschikt zijn om beschadigingen aan de maaier te voorkomen.
- Accu: in principe heeft een accu geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd kan de accu evenwel slijtage vertonen en kan de robotmaaier steeds minder lang op een acculading kunnen maaien. De levensduur van een accu ligt tussen de 2 en 6 jaar, afhankelijk van het model, de grootte van je gazon en hoe vaak de maairobot uitrijdt. Hoe meer obstakels de robotmaaier tegenkomt, hoe meer power er nodig is en hoe sneller de accu in capaciteit zal verliezen.
- Wintertijd: als het maaiseizoen voorbij is, kun je de maairobot en het laadstation binnen laten overwinteren in een droge, vorstvrije ruimte. Maak voor het opbergen de machine wel eerst even netjes schoon en laad hem volledig op. De perimeterdraad kan gewoon in de tuin blijven liggen.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief