Stad Gent kapt uitheemse bomen voor veiligheid én voor zangvogels
Zachte overgang
In het populierenbosje langs de Grijtgracht moeten elf Canadese populieren gekapt worden. Het gaat om oude of afgestorven exemplaren bij een druk bewandeld pad die een hoog veiligheidsrisico inhouden. In de open plekken van het bosje komen dan weer inheemse struiken en bomen om een zachte overgang te creëren van de graslanden naar het bos bij de sporthalgebouwen. Een deel van de stammen wordt ter plaatse gestapeld als natuur-educatief object. Bij andere bomen blijft een deel gewoon staan, de resten kunnen nog nuttig zijn voor vogels en insecten.
Zangvogels krijgen meer kansen
“De Bourgoyen is een fantastisch gebied waar heel wat Gentenaars wandelen, lopen en van de natuur genieten”, vertelt Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen van de stad. “Het is ook een cruciaal overwinteringsgebied voor vogels.”
Bovenop de belt, het opgehoogde stuk dat uitsteekt boven de graslanden, worden exoten gekapt. Het gaat hier om vijftien Canadese populieren en dertig robinia's. Ook de struiken en bomen op het talud op de grens met het grasland worden verwijderd. Die ingreep moet het steile talud verzachten, waardoor zangvogels meer kansen krijgen. Vooral de zomertortel, kneu, braamsluiper en spotvogel kunnen broeden op die plekken.
De werken duren ongeveer een week.