Stichting Nationale Boomfeestdag (NL) viert einde plantseizoen
Enthousiaste kinderen
In Zundert en omgeving werd al maanden toegewerkt naar deze dag. Alle scholen waren uitgenodigd om een creatief werkstuk te maken over de Boom van de Toekomst, maar vier scholen namen ook deel aan het plantmoment. Voorafgaand aan de aanplant kregen zij in de klas de film ‘Onder het Maaiveld Junior’ te zien en leerden ze tijdens een speciale gastles alles over groei en bloei.
Inspiratie en verbinding
Er werd niet alleen hard gewerkt, er was ook volop ruimte voor inspiratie en verbinding. Zo onderstreepte Corné de Vooght namens Rabobank De Zuidelijke Baronie hoe belangrijk het is om de jeugd te betrekken bij het creëren van een groene toekomst. Hij zette zijn woorden kracht bij met de uitreiking van een cheque t.w.v. 10.000 euro aan Marc Lodders, bestuurder van de stichting European Plant Support. Dit bedrag komt uit het Rabo Coöperatiefonds, waardoor er voldoende financiële ondersteuning was voor dit belangrijke maatschappelijke initiatief. Ook Jolanda van Hasselt van Coöperatieve Vereniging Treeport kwam aan het woord. Zij benadrukte dat de bomen en planten die in de zaadgaard werden geplant autochtoon zijn en waarom dat belangrijk is. Zij had daarbij speciale aandacht voor de lindebomen die in de zaadgaard werden geplaatst en gaf een korte vaktechnisch inhoudelijke presentatie over het belang van bemesting, wormen en wormenpoep.
Wethouders Ralph Bogers en Ellie Kools (Zundert) wilden niet op het appel ontbreken en onderstreepten het belang van bomen voor een groene en gezonde toekomst en benoemden de aanwezigheid van leden van de kinderraad.
Extra (plant)activiteiten
Dagvoorzitter David Bömer van vakbeurs GrootGroenPlus reikte vijf prijzen uit voor de best uitgedachte Boom van de Toekomst-wedstrijd. Naast het aanplanten van de zaadgaard en het gebied bij windmolen E4, waren er nog twee extra plantactiviteiten. De firma Trewatin droeg bij aan de verdere vergroening en agrobiodiversiteit van de BCT Treehub (het koelhuis) door de aanplant van diverse klimplanten en de plaatsing van insectenhotels en vleermuiskasten. Ook werden maar liefst 5.420 bomen geplant langs de waterloop. Hiervoor zorgden de projectgroepen van het proefveld ‘Doorbraak Agroforestry bufferstroken’. René Rijken van het Waterschap Brabantse Delta, een van de partners van de projectgroepen, benadrukte het belang van proefvlakken voor de natuurlijke (water)zuivering en biodiversiteit en het potentieel van agroforestry als duurzame landbouwpraktijk.