SWOT op de toekomst: de visie van Anton De Jong (Husqvarna)
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor de groensector? En hoe moeten we daar best op antwoorden?
“Er is niet één grootste uitdaging, het zijn er minstens twee. Enerzijds is er het cluster van de energietransitie, klimaatverandering en verbetering van de biodiversiteit. Zonder twijfel een uitdaging waar de sector een enorme rol kan en moet spelen, en eigenlijk al speelt. Anderzijds zijn er de problemen op de arbeidsmarkt, en die zijn minstens even urgent. Er is op korte en middellange termijn een tekort aan jonge, talentvolle krachten, die ook nog eens beter geschoold moeten zijn. Want groenere binnensteden vragen ook meer handen en hersenen om ze groen te houden.”
In welke technologie of innovatie zie je een grote opportuniteit? Waarom?
“Robotisering. Als MD van Husqvarna kan ik natuurlijk ook niet anders dan robotisering als de belangrijkste oplossing voor de twee geschetste uitdagingen zien. Ook elektrificatie is van groot belang, want de klimaatproblemen lossen we alleen op als we als sector het voortouw nemen en onze projecten zoveel mogelijk realiseren met elektrisch gereedschap en transport.”
Op welke speerpunten zet jouw bedrijf momenteel vooral in? Wat wil je daarmee bereiken?
“We zetten in onze strategie heel nadrukkelijk in op elektrificatie en robotisering. Daarmee willen we het werk vergemakkelijken voor onze klanten in de groensector, het eindresultaat structureel verbeteren en ook het werk inhoudelijker naar een hoger niveau brengen.”
Wat zal volgens jou de economische dynamiek zijn in 2024? (verwachtingen op vlak van inflatie, recessie, koopkracht, opdrachten in de sector)
“Ik durf te zeggen dat, ondanks de hogere rente, inflatie en krapte op de arbeidsmarkt, voor de groensector misschien wel het beste tijdperk ooit is aangebroken. Het werkvolume daalt niet en de budgetten evenmin. We zien bijvoorbeeld aan onze Groene Stad Challenge (in samenwerking met Sweco en NLGreenlabel) dat provincies en gemeenten blijven ‘vergroenen’. Ik zie een bijzonder gezonde toekomst voor de sector, mits ondernemers in groen blijven investeren en ook in de ontwikkeling van de kennis en vaardigheden in hun teams.”
Hoe denk je in 1 tot 3 woorden over:
- Klimaatvriendelijke tuin: “ontgrijzen!”
- Outdoor living: “gezondheid”
- AI: “belangrijk hulpmiddel”
- Waterbeheer: “ontgrijzen”
- Ruimtereizen: “Hugsi”
Uitsmijter: hoe ziet onze tuin er in 2100 uit?
“Die tuin zal veel groener, maar gemiddeld ook kleiner zijn. En steeds vaker zal die tuin niet op 1, 5 of 6 meter boven of onder NAP (Normaal Amsterdams Peil) liggen, maar op 100 of 200 meter, bijvoorbeeld op het dak van een torenflat. Het onderhoud gebeurt grotendeels automatisch; bewatering, maaien, bemesten en snoeien worden gerobotiseerd. Tegelijkertijd is er een veel grotere diversiteit aan planten en insecten, omdat we de stoffenbalans zelfs op dit microniveau dankzij AI veel beter kunnen beheersen.”