SWOT op de toekomst: de visie van Frederic Lietaer
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor de groensector? En hoe moeten we daar best op antwoorden?
“Op korte termijn is dat de inflatie. Veel zaken zijn het afgelopen jaar duurder geworden waardoor mensen hun budget moeten herverdelen. Een groot onderhoud of herinrichting van de tuin is dan een investering die in veel gevallen kan worden uitgesteld. Dit zet een kettingreactie in gang die de markt doet afkoelen.”
“De positieve dynamiek die er tijdens de coronacrisis was, zette heel wat tuinaannemers ertoe aan om te investeren zodat ze tegemoet konden komen aan de verhitte vraag. Het rendement van die investeringen zal door de gewijzigde marktomstandigheden op zich laten wachten. Tuinaannemers zullen ook meer moeite moeten doen om hun orderboek gevuld te krijgen, wat een negatief effect zal hebben op de prijs, en dus ook op de rendabiliteit. Gelukkig trekt de natuur zich niets aan van de inflatie en blijft ze steeds in ontwikkeling. Vroeg of laat komen de bestedingen dus wel terug.”
In welke technologie of innovatie zie je een grote opportuniteit? Waarom?
“Ecologie en CO2-neutraliteit zijn een gedeelde verantwoordelijkheid. De tuinsector wordt onmiddellijk getroffen door de effecten van de klimaatwijziging. We moeten als sector het voortouw nemen en er alles aan doen om deze te beperken. Daarom moeten we overschakelen naar emissieloze technologie. Bij ELIET zetten we dan ook volop in op de elektrificatie van onze producten om een aanbod te creëren dat tuinprofessionals toelaat om stappen in de juiste richting te zetten.“
Op welke speerpunten zet jouw bedrijf momenteel vooral in? Wat wil je daarmee bereiken?
“We zetten in de eerste plaats in op de elektrificatie van onze machines. Dit jaar bracht ELIET als eerste een professionele zelfrijdende versnipperaar (op wielen of rupsen) op accu op de markt. Tuinaannemers die vooral actief zijn in steden met een zero-emissiepolitiek voelen de noodzaak om over te schakelen nu al. Met een autonomie van gemiddeld 2 uur voldoet onze versnipperaar ruimschoots aan wat zij nodig hebben om in zowat elke stadstuin de snoeiresten te verwerken. In het voorjaar van 2024 komt er een uitgebreid gamma met accu op de markt waaronder verticuteermachines, een kantensnijder en een bladblazer. We werken hiervoor samen met EGO. Omdat de EGO accu’s een breed assortiment van machines kunnen aansturen is de ELIET e-powerlijn zo een mooie en budgetvriendelijke aanvulling voor tuinprofessionals.”
Wat zal volgens jou de economische dynamiek zijn in 2024? (verwachtingen op vlak van inflatie, recessie, koopkracht, opdrachten in de groensector)
“Een glazen bol zou handig zijn want het weer tijdens de lente en zomer blijft de dynamiek van een tuinseizoen toch het sterkst bepalen. De economische indicatoren kondigen alvast geen ‘Grand Cru’ jaar aan. Tuinaannemers voelen dat hun orderboekjes na afgelopen zomer niet meer zo vlot vollopen. Ze moeten ook meer energie steken in het verantwoorden van hun offertes en het over de streep trekken van klanten. Klanten zijn prijsgevoeliger geworden, vragen meerdere offertes op en doen er langer over om een beslissing te nemen.”
“Daarnaast is 2024 een verkiezingsjaar en dat verlamt gemeentebesturen. Zodra politieke partijen in verkiezingsmodus gaan, worden grote projecten niet meer binnen de legislatuur opgestart. Zeker in de eerste jaarhelft zullen tuinaannemers hierdoor minder opdrachten binnenhalen. De tuinsector zal in 2024 sterk moeten inzetten op kwaliteit en het goed verzorgen van bestaande klanten. Het zal hen geen windeieren leggen wanneer het economische klimaat zich in 2025 herstelt en de markt heropleeft.”
Hoe denk je in 1 tot 3 woorden over:
- Klimaatvriendelijke tuin: “het nieuwe normaal”
- Outdoor living : “wint aan belang”
- AI: “meerwaarde te bewijzen”
- Waterbeheer: “absoluut noodzakelijk”
- Ruimtereizen: “tijdverdrijf voor rijken”
Uitsmijter: hoe ziet onze tuin er in 2100 uit?
“Dat zal sterk afhangen van het al dan niet behalen van de klimaatdoelstellingen en de mate waarin we erin slagen om de opwarming van de aarde af te remmen. Dit zal bepalen welke vegetatie we dan kunnen behouden. In elk geval ben ik ervan overtuigd dat de tuinen in 2100 nog meer gestuurd zullen worden door technologie en wetenschap. Bepaalde gewassen zullen niet meer kunnen gedijen, andere zullen veredeld zijn om zich aan de omstandigheden te kunnen aanpassen. Eventuele klimatologische effecten zullen gecompenseerd worden door doorgedreven irrigatiesystemen.”
“Daarnaast zal een groot deel van het tuinonderhoud geautomatiseerd en gerobotiseerd zijn zodat de tuineigenaar het onderhoud aan zelfsturende machines kan overlaten. Artificiële intelligentie zal hierin sturend optreden. Hopelijk zullen we erin slagen om onze biodivesiteit in stand te houden zodat pollinatie nog op een natuurlijke manier en zonder menselijk ingrijpen kan gebeuren.”
“Als de klimatologische omstandigheden zich ongunstig doorzetten en droogte en hoge temperaturen ervoor zorgen dat we tuinen zoals we die vandaag kennen niet meer in stand kunnen houden, zie ik siertuinen evolueren naar een indoor gegeven waarbij de vegetatie in serres groeit. Deze serres zullen een uitbouw vormen van een woning of woningcomplex. Daar kan in gecontroleerde omstandigheden een tuin worden aangelegd die je misschien nog het best kunt vergelijken met de plantentuinen die we vandaag in koninklijke serres zien. Door de kost van een dergelijke installatie zal een tuin een kostbaar goed worden dat niet meer voor iedereen is weggelegd.”