Tijdelijk Westpark in Molenbeek geopend
Nieuwe wijk
De nood aan openbaar groen is groot. Onderzoek wees al uit dat groenbeleving een positieve impact heeft op ons welzijn. In afwachting van definitieve projecten kan tijdelijk groen een oplossing bieden. En dat is precies wat nu gebeurde in Sint-Jans-Molenbeek.
Daar ligt aan het Weststation een groot stuk grond van 13 hectare dat grotendeels in handen is van de NMBS en Infrabel. Op termijn komt er een nieuwe gemengde wijk die de buurten aan weerszijden van de trein- en metrosporen met elkaar zal verbinden. Perspective.brussels werkte al een richtplan van aanleg (RPA) uit en er is voor de site sinds 2017 ook een stadsvernieuwingscontract (SVC).
Tijdelijk park
Volgens die huidige plannen komen er op de site woningen, winkels, economische activiteiten en gemoedelijke landschapsinrichtingen met onder meer een fiets- en wandelpad langs de sporen, een recreatief park voor de buurt en een ontoegankelijk gebied waar de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Om dit complexe project in goede banen te leiden, werd citydev.brussels aangesteld. Dat er nu al een tijdelijk openbaar park kan komen op de grond voor het toekomstige recreatieve park, is te danken aan een akkoord (MoU) dat citydev.brussels met de NMBS sloot. Daardoor kon Leefmilieu Brussel er via een opstalovereenkomst van 30 jaar gebruik van maken.
Co-creatie
In een dichtbevolkte buurt als deze is ruimte voor groen wat zuurstof kan bieden en daar kan je niet vroeg genoeg aan beginnen. Na de nodige bodemonderzoeken en enkele voorbereidende saneringswerken is Westpark nu open, tot de werken voor het definitieve park starten. Dat wordt stelselmatig aangelegd en voor de keuze van de inrichting en het activiteitenprogramma wordt vooral gekeken naar de noden van de gebruikers. Bijkomend voordeel van een tijdelijk park is dat dit de kans biedt om verschillende inrichtingen uit te testen die, wanneer ze positief worden onthaald, eventueel ook een plek krijgen in het definitieve park.
Erik De Schrijver van de dienst Inrichtingsprojecten bij Leefmilieu Brussel: “Dit is echt een park van en voor de Brusselaars. Door regelmatig in dialoog te gaan en ze te betrekken bij de totstandkoming, zal het uitgroeien tot een plek die echt van hen is. Zeker hier waar er amper groen aanwezig is, is die wisselwerking essentieel.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief