Vernieuwing van Wolterspark in Gent
Het traject vooraf
Uit het inspraaktraject waarbij meningen en ideeën van zowel kinderen, jongeren, volwassenen als senioren werden genoteerd, leerde Stad Gent dat er vooral nood was aan voldoende speelelementen, een groot grasveld als rust- en voetbalplek, petanquebanen en meer en betere wandelpaden. Veel buurtbewoners vonden het ook belangrijk dat het park open en overzichtelijker wordt. Alle informatie samen mondde uit in de eerste schetsen die in april 2021 werden voorgesteld tijdens een inspraakwandeling in het park. Op basis van dit plan ging de Stad opnieuw in gesprek met de buurt en ging de Groendienst aan de slag om een gedetailleerd ontwerpplan uit te werken. Tussen het tweede kwartaal 2022 en eind 2023 volgden dan de noodzakelijke vergunnings- en aanbestedingsdossiers.
Logische padenstructuur
De heraanleg omvat twee uitnodigende open parktoegangen aan de Wolterslaan en Denderlaan. Voetgangers kunnen er veilig oversteken en de brandweer kan via deze toegangen de gebouwen gemakkelijk bereiken. Aan de toegang langs de Denderlaan komt een groenslinger tussen park en spoorwegberm. Ondergrondse afvalcontainers vervangen de bovengrondse afvalberging en er komt een buurtparking met zes plaatsen. Om meer en beter te genieten van het park worden er meer en beter toegankelijke paden aangelegd in het park. Er werd bewust gekozen voor half-verhardingen zodat de bodem het water kan opnemen. Enkel de meest gebruikte paden en terrassen worden aangelegd in beton.
Bloemrijke beplanting
Op vlak van levend groen moet het park meer ‘open’ worden door het rooien van de vandaag aanwezige hagen. De bestaande bomen worden maximaal behouden. Naast nieuwe bomen maakt ook het planten extra vaste planten, lage heesters, hout- en kruidachtige planten deel uit van het project, evenals de gewenste ruime gazonzone die dienst zal doen als rust- en voetbalplek.
Sport, spel en ontmoeten
In de parkzone komen ruime nieuwe speelzones voor verschillende leeftijden. De bestaande betonluifel wordt gerenoveerd en voorzien van een groendak. Onder de luifel is het aangenaam zitten bij een kleine pleinzone die eventueel als petanquebaan kan dienen. Het oude sportveld maakt plaats voor een modern kunstgras sportveld in de noordwestelijke hoek van het park. Bovendien komen er speciale street workout toestellen om te trainen en te bewegen. Op verschillende plekken in het park en onder de luifel moeten comfortabele zitbanken op zitmuren de parkbezoekers de gelegenheid geven om even te rusten of gewoon te genieten van het park.
Eerbetoon
Als eerbetoon aan het verleden krijgen twee oude industriële objecten een nieuwe plek in het park: een stoomketel en een stoompomp. Ze verwijzen naar het voormalige labo voor stoomtechniek van ‘Jules Boulvin’ die als werktuigkundig ingenieur indruk maakte met verschillende, tot op vandaag relevante studies over (stoom)machines.
Het project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject 'En Route' en wordt gesteund door de Vlaamse overheid met de subsidie ‘Veerkrachtige steden na corona’.