‘Dogscaping’: een hondvriendelijke tuin ontwerpen
Gedrag van honden begrijpen
Voordat we overgaan tot het ontwerpen van een hondvriendelijke tuin, is het cruciaal om het gedrag van de hond(en) te observeren. Hoewel alle honden patrouilleren langs omheiningen en rondscharrelen op gazons, vinden sommige honden het leuker om te graven of dwangmatig sporen in grasperken te trekken, anderen vinden er niet beter op om op of onder planten te gaan liggen dan. Verschillende hondenrassen vertonen verschillende gedragingen en elke hond heeft een unieke persoonlijkheid. Samen met de potentiële klant nadenken over de inrichting van de tuin, rekening houdend met de aanwezige viervoeter(s), is een cruciale stap bij het ontwerp.
Een veilige haven
Het creëren van een veilige omgeving is van het grootste belang bij het ontwerpen van tuinen waar honden aanwezig zijn. Een stevige omheining, vanzelfsprekend zonder openingen, creëert bij de viervoeters een gevoel van veiligheid. Honden houden ervan om ‘langs de grens’ te patrouilleren, overweeg dan ook voldoende ruimte voor een met mulch bedekte "hondenren" of een verharde laag tussen hekken en heggen of afschermende bomen. Let wel op de plantenkeuze in dit gebied - vermijd stekelige planten die een gevaar kunnen vormen, of te tere planten die vertrapt kunnen worden.
Schaduw, water en beschutting
Net als mensen hebben honden een comfortabele plek nodig om te rusten en te slapen. Door de hond te observeren, kunnen klanten de schaduwrijkste, koelste plekjes in hun tuin in de zomer vinden, en de warmste en zonnigste in de winter. Door in deze delen van de tuin een stukje plantvrije ruimte vrij te houden - in de vorm van mulch, gras of bestrating - kan het probleem van een ingetrapt tuinbed worden voorkomen. Indien er vogelbaden en voederbakken aanwezig zijn, plaats die dan hoog genoeg, zodat vogels zich veilig voelen om ze te gebruiken. Als de hond vaak buiten is tijdens regen of als de eigenaars niet thuis zijn, is het ook belangrijk om beschutting te bieden in de vorm van een kennel of overdekte buitenplaats. Het aanleggen van een ‘toiletruimte’ voor de hond(en) is evenzeer wenselijk om een propere en aangename tuin voor de mensen te creëren. Denk aan materialen zoals mulch, schors, houtsnippers of grind te gebruiken die het opruimen vergemakkelijken. Regelmatig opruimen is essentieel om de tuin mensvriendelijk te houden.
Gazononderhoud
Er gaat niets boven de ongebreidelde vreugde die honden tentoonspreiden als ze op het gazon dartelen, maar ze kunnen ook een ravage aanrichten in dit deel van de tuin. Afleiding in de vorm van speeltjes of lange wandelingen kunnen het probleem verminderen. Het ‘aanvaarden’ van enige schade of slijtage is onvermijdelijk. Het afrasteren van een sterk versleten plek zal het probleem alleen maar verplaatsen, in plaats van het op te lossen. Kies in ieder geval voor stevige grassoorten en soorten die over kale plekken heen kunnen groeien.
Hondenurine bevat veel stikstof, waardoor grassen kunnen verbranden en er kale of vergeelde plekken in het gazon achterblijven. Door het gazon direct nadat het in contact is gekomen met urine te besproeien, wordt de stikstof verdund, maar omdat dit een constante waakzaamheid vereist, is dit voor de meeste hondenbezitters geen praktische oplossing. Zorg in plaats daarvan voor een alternatieve plek waar de hond kan en mag plassen.
Tuinbedden beschermen
Honden hebben een natuurlijk instinct om te graven, een minder ideale eigenschap in combinatie met kostbare planten. Het planten van lage heggen rond tuinbedden kan het graven afschrikken, net als het gebruik van stekelige planten vooraan in borders. Voor honden die echt vastbesloten zijn, kan het kweken in verhoogde bedden of bakken de enige optie zijn om hen bij planten uit de buurt te houden.
Giftige planten
Het is normaal dat huisdiereigenaren zich zorgen maken dat hun huisdier giftige planten binnenkrijgt. De meeste honden blijven echter, net als mensen, doorgaans uit de buurt van planten die schadelijk voor hen kunnen zijn. Naar schatting bevat ongeveer een kwart van alle tuinplanten giftige stoffen voor mens of dier, toch zijn gevallen van vergiftiging door deze planten eerder zeldzaam. Voorkomen is beter dan genezen, kies dan ook voor 'ongevaarlijke' planten en diervriendelijke siergrassen. Planten waar men voorzichtig mee moet zijn, vooral als de hond van nature nieuwsgierig is, zijn bloeiende bollen, lelies, vingerhoedskruid, oleander, rododendrons en azalea's. Die kunnen allemaal ernstige reacties veroorzaken of, in extreme gevallen, zelfs dodelijk zijn voor honden.
Chemicaliën en compost
Op het vlak van onderhoud is een biologische, chemicaliënvrije aanpak logischerwijze de gezondste optie voor de mens, de hond én het milieu. Als sproeien soms nodig is, probeer dit dan zo gericht en kort mogelijk te doen. Het beste is om het bespoten gebied een paar dagen na het sproeien met een net of hek af te sluiten.
Ten slotte nog een tip: de klant moet ook de verleiding weerstaan om hondenpoep aan compost toe te voegen, omdat het sporen van ontwormmiddelen of andere chemicaliën kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen. Wil men dan toch per se hondenpoep aan de composthoop of het compostvat toevoegen, vermijd dan het gebruik van de afgewerkte compost op eetbare planten. De meeste wormen eten dit niet graag eten, dus ondanks de beste bedoelingen kan het in het eindproduct blijven zitten.