Hoe herken en bestrijd je deze 10 plantenziekten en plantenplagen?
Bladluizen
Bladluizen troepen samen op de meest sappige stengels en/of op bloemknoppen. Bij een sterke invasie verzwakken ze de plant. Die stopt met groeien en de bladeren krullen of hangen slap. Te snel groeiende planten door een te rijke stikstofbemesting hebben de meeste kans om aangetast te worden. Ook spontaan sterke planten maken na enkele weken warm en droog weer kans op aantasting.
Hoe bladluizen bestrijden?
Een grote verscheidenheid aan planten haalt nuttige insecten en insectenetende tuinvogels in de tuin. Ook bloemenranden kunnen daarbij een meerwaarde zijn. Hetzelfde geldt voor nestkastjes en een insectenhotel. Wordt het te erg? Breng dan larven van lieveheersbeestjes of gaasvliegen in je tuin en hang oorwormpotjes op. Deze vind je in een tuincentrum. Laatste effectieve redmiddel is de aangetaste struiken en bomen van onderuit bespuiten met een sterke waterstraal.
Buxusmot
De grote buxusmotplaag lijkt wat aan kracht verloren te hebben. Maar ze is er wel nog. Als een buxusstruik op enkele dagen kaal gegeten is en er op en tussen de takjes zwarte spinseldraden en restjes van vervellen en verpoppenis zitten, dan zit de mot erin. In het voorjaar zie je op aangetaste planten de rupsen zelf trouwens ook zeer goed zitten. Buxusmotten zijn actief van maart tot oktober. In één jaar zijn er maar liefst drie generaties. Gevolg: drie aantastingsperiodes: april/mei, juni/juli en eind augustus/september. Zodra je de beestjes detecteert is dit het ideale moment om te behandelen.
Hoe buxusmot bestrijden?
Sluipwespen, sluipvliegen, aaltjes, virussen en vogels hebben de plaag steeds meer ‘in de mot’. Het schadebeeld is hierdoor een flink stuk minder dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden. Wil je toch ingrijpen, dan doe je dat best wanneer de rupsen in het voorjaar uit de overwinteringsplaats tevoorschijn komen, zo vermijdt je problemen met de volgende generaties. Omdat de eitjes niet in één keer uitkomen is een nabehandeling na 2 à 3 weken aanbevolen. Na bestrijding is de ziektedruk veel minder omdat er minder eiafleg is door nieuwe vlinders. Gebruik bij voorkeur een daarvoor geschikt biologisch middel.
Dop- en schildluizen
Dop- en schildluizen vind je aan de onderkant van bladeren en op jonge twijgen. In het geval van de dopluizen zie je daarbij vaak ook een zwart laagje op de bladeren. Dat is de roetdauwschimmel die leeft op honingdauw – een suikerwaterafscheiding die door de bladluizen, dopluizen, wolluizen en witte vlieg kan afgescheiden worden. Schildluizen produceren geen honingdauw. Precies door de combinatie van rups en schimmel wordt de plant steeds zwakker waardoor hij uiteindelijk zijn bladeren of naalden verliest.
Hoe dopluizen en schildluizen bestrijden?
Knip aangetaste takken af. Spuit in juni - juli, wanneer de jonge dop- en schildluizen zich nog over de plant bewegen de planten af met water. Je spoelt de schildluizen los en rekent ineens af met de zwarte schimmel. Bemest vervolgens met een organische, langwerkende meststof die gespreid in tijd zijn voeding vrijgeeft.
Engerlingen en emelten
Lichtere plekken in het gazon? Kleuren daarna de grasplanten geel en sterven ze zelfs grotendeels af? Wroet even tussen het loszittende gras en de kans bestaat dat je grote witte larven vindt met een bruine kop en drie paar poten of bruingrijze exemplaren zonder poten. De eerste zijn engerlingen, de tweede emelten. Engerlingen eten graswortels, emelten eten grassprietjes maar verblijven wel in de wortelzone. Na verpopping kruipen engerlingen uit de grond als mei- en junikever, Johanneskever/rozenkever of sallandkever. Emelten als de langpootmug.
Hoe engerlingen en emelten bestrijden?
Dat doe je best met aaltjes, waarbij je best de grond voldoende vochtig houdt gedurende twee weken na toedienen. Vermits de aaltjes enkel werken tegen jonge larvale stadia, herhaal je de bestrijding best enkele malen.
Kleine wintervlinder
Van april tot mei vreten kleine groene rupsen gaten in bladeren en bloemen van bomen en struiken. Ze kunnen die zelfs zo goed als kaal eten. Vooral op fruitbomen voelen de insecten zich volop thuis. Van oktober tot december zie je de volwassen insecten. De vrouwtjes kruipen tegen de stam en takken omhoog. Vliegen kunnen ze niet. Mannetjes kunnen dat wel en zien eruit als kleine bruine motten met dwarsstrepen over de vleugels.
Hoe de kleine wintervlinder bestrijden?
Bind in oktober lijmbanden rond de stammen en voorkom dat vrouwtjes tot in de takken klimmen om er eitjes te leggen. Vang de mannetjes met een feromoonval. Hang in de tuin nestkasten voor mezen. Ga de rupsen ook te lijf met een sterke waterstraal.
Meeldauw
Of witziekte. Je herkent de schimmel aan witte vlekjes op de bovenkant van jonge bladeren. Deze plekjes worden steeds groter tot ze ganse bladeren en zelfs de hele plant wit kleuren. De aantasting komt voor op zowat alle planten. Het gaat daarbij vooral over planten die ’s morgens vochtig en ’s middags warm staan, of planten die overdag lang nat blijven.
Hoe meeldauw bestrijden?
Knip aangetaste bladeren en stengels weg en werp ze in de groencontainer. Gebruik vervolgens een schimmeldodend middel. Spuit op de droge plant tot het vocht van de bladeren drupt, en vergeet daarbij de onderzijde van de bladeren niet. Nadien sterk je best de planten aan met een ecologische plantversterker. Hou de planten ook bij langere droogte in groei door ze voldoende te beregenen. Giet geen water over de planten. En bemest niet met stikstof maar met een trage organische meststof
Rooddraad
Zie je plots gele, rossige of zelfs rode plekken in het gazon? Grote kans dat je te maken hebt met rooddraad, een schimmelziekte die optreedt bij een gazon dat tekort heeft aan stikstof. De schimmel vestigt zich op de grassprieten. De groei wordt verstoord en er treden verkleuringen op in het gazon. Enkel bij ernstige aantasting sterft hele plant af.
Hoe rooddraad bestrijden?
Gelukkig is de schimmel makkelijk te bestrijden door de toplaag te beluchten en vervolgens de grasmat te bemesten met een snel opneembare stikstofbemesting.
Rouwvlieglarven
Kale plekken in het gazon? Kans bestaat dat je te maken hebt met rouwvlieglarven. De beestjes eten aan de wortelhals van grassen, waardoor die afsterven. Op deze manier kunnen grote oppervlaktes gras helemaal los komen te liggen. De beestjes komen vaak voor in gazons die erg vochtig zijn, waarvan het gras in de wintermaanden te lang was.
Hoe rouwvlieglarven bestrijden?
Door de grasmat te rollen verbetert het contact tussen wortels en grond en door toevoeging van stikstof bevorder je de grasgroei.
Taxuskever
Verliezen je taxusplanten hun frisse kleur, groeien ze trager of sterft er een exemplaar af? Ga dan 10 cm diep op zoek naar larven van taxuskevers. Die zijn ongeveer een centimeter groot, een beetje gekruld en hebben een wit lijf en bruine kop. Vanaf eind juli vreten die aan de wortels. Ze doen dat steeds meer, tot ze verpoppen aan het begin van de zomer. De schade manifesteert zich pas enkele weken tot zelfs maanden nadien. De taxuskevers zelf zijn ’s nachts actief en dat in juni – juli en ook zij vreten de planten bovengronds aan.
Hoe taxuskever bestrijden?
Ga best aan de slag met aaltjes net na de zomer, als de larven nog jong en kwetsbaar zijn. Verstoor ook de overgang van pop naar volwassen insect door in mei en juni de grond (wekelijks) te hakken of te schoffelen. Boven de grond en/of in het licht sterven de poppen af.
Verwelkingsziekte
Deze schimmel dringt via de wortels binnen en nestelt zich in de vaatbundels van de plant waardoor ze geen water meer opneemt. De ziekte herken je wanneer alle bladeren op eenzelfde tak of gegroepeerd op een hoofdtak geel kleuren en bij droog weer slaphangen. Na regen lijken de bladeren zich te herstellen. Snoei je een afgestorven tak af, dan zie je vaak een iets donkerder ring, net aan de binnenzijde van de bast of schors. Er is vooral gevaar op natte grond en wanneer er weinig humus of compost is gebruikt bij het planten.
Hoe de verwelkingsziekte bestrijden?
Verwijder zieke takken en steek ze in de groencontainer. Giet een breedwerkend fungicide tegen bodemschimmels over de wortelzone, liefst net voordat de bladeren beginnen te groeien en doe dit drie jaar lang, ook al lijkt de plant genezen. Begiet ook planten in de directe buurt. Zorg ten slotte voor betere groeiomstandigheden van de boom of plant door een betere waterafvoer en extra bemesting. Maak met een handboor gaten tot ongeveer één meter diep en vul ze met een mengsel van compost, bodemverbeteringsmiddel, organische meststof en lavakorrels. Vervang je een zieke of dode plant? Graaf dan een 60 cm diep plantgat en verwijder de uitgegraven grond.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief