Huisdieren in de tuin? Opletten met toxische planten!
Als een huisdier een giftige plant binnenkrijgt, kan dat leiden tot braken, diarree en zelfs de dood. Het is belangrijk dat in tuinontwerpen voor hondeneigenaren onderzoek wordt gedaan naar de soorten planten die al dan niet in de tuin thuishoren. Ook binnenskamers schuilen flink wat addertjes onder het gras.
Meest voorkomende giftige planten
Amaryllis (Hippeastrum): vrij makkelijk te kweken plant en een seizoenfavoriet tijdens de winter. De plant heeft dikke, bladloze stengels en grote, rode, trompetvormige bloemen. Gifstoffen zijn aanwezig in de bol, bladeren en stengel.
Herfstkrokus (Crocus speciosus), ook weidesaffraan of naakte dame genoemd: lid van de leliefamilie. Niet alle lelies zijn giftig voor honden, maar de herfstkrokus is een soort waar hondeneigenaren voor op hun hoede moeten zijn. Ze bloeien in het het najaar, met bladeren als kleine groene tulpen en lichtroze-paarse bloemen. Giftige elementen: bloemen, bladeren en bollen.
Wonderboom (Ricinus communis) of wonderolieboom: eenjarige behandelde heester met een decoratief blad en vruchten (‘wonderbonen’/‘castorzaden’) waarvan de zaden zeer giftig zijn (tot 6.000 keer giftiger dan cyanide!). De bruinrode bladeren zijn groot en diep gelobd. De kleine groene bloemen bloeien in trossen, na de bloei verschijnen de gestekelde vruchten. In warmere regio’s is de plant vaak te vinden op braakliggend terrein en in de buurt van spoorwegen, maar wordt ook vaak decoratief toegepast in parken.
Klimop (Hedera helix) of English Ivy: iedereen kent klimop, als kamerplant en als tuinplant. Het is een groenblijvende, houtige klimmer die vaak voorkomt als bodembedekker en met hechtwortels groeit tegen boomstammen en muren. De plant wordt als invasief beschouwd. De vergiftigingsverschijnselen zijn meestal mild, maar kunnen tot overmatig braken leiden. Alle delen van de plant zijn giftig, vooral de bladeren.
Hortensia (Hydrangea): een van de populairste gasten in de tuin. Hortensia's zijn elegante struiken met grote, heldere bloemen in de lente en zomer. Er zijn veel variëteiten van deze plant, maar de meeste hortensia's hebben grote trossen kleinvormige bloemen, variërend in kleur van blauw tot roze, paars en wit. Giftige elementen: de bloemen, knoppen en bladeren bevatten hydrangine, dat bij consumptie door honden wordt afgebroken tot cyanide.
Japanse taxus (Taxus cuspidata): langzaam groeiende, dicht vertakte struik die tot een meerstammige grillige boom kan uitgroeien. De stam is roodbruin en afbladderend, de takken groeien spreidend en iets opgaand en zijn dicht bezet met korte zijtakken. De zeer donkergroene naalden zijn lijnvormig en toegespitst. Aan de onderzijde zijn ze lichter groen en het korte steeltje is geelachtig. De plant produceert kleine rode bessen en heldergroen gebladerte, dat populair is tijdens de feestdagen. De plant (naalden, zaden/bessen en schors) is giftig voor de meeste dieren en mensen.
Lelietjes-van-dalen (Convallaria majalis) óf meiklokje: vaste plant met geurende witte klokvormige bloemen, die zich langs één kant van een stengel groeperen, en grote groene bladeren. De plant gedijt goed in de schaduw en is een favoriete bloem in veel boeketten. De hele plant is giftig.
Oleander (Nerium oleander): mediterrane plant die van nature in de buurt van water groeit. Bij ons wordt hij wegens zijn beperkte winterhardheid als wintergroene potplant gehouden. Verder is de Oleander een sterke plant met weinig onderhoud. Bloeit van juli tot september met enkele of dubbele bloemen van 3 tot 4 cm groot die in trosjes bovenop de twijgen staan. Afhankelijk van de variëteit zijn de bloemen geurend, wit, geel, roze, oranje of rood. De groen tot grijsgroene bladeren zijn lancetvormig, leerachtig, vrij dik en tot 12 cm lang. De vruchten zijn lange, smalle peulen. Alle delen van de oleander zijn giftig, ook het witte melksap uit de stengel kan voor irritatie zorgen.
Rododendron (Rhododendron arboreum): bloeiende struik uit de heidefamilie (Ericaceae), verkrijgbaar in veel verschillende maten, soorten en rassen, van dwergstruiken tot boomhoge planten. De kleurschakeringen van de trechtervormige bloemen variëren van wit, violet, rood en roze tot intensief geel. De plant bevat grayanotoxine, dat giftig is voor dieren. Het komt echter zelden voor dat een hond genoeg van deze plant eet om doodziek te worden.
Vredespalm (Cycas revoluta), ook sagopalm, varenpalm of palmvaren genoemd, is een makkelijke kamerplant die bekend staat om zijn stevige stam en sierlijke bladeren. De bladeren van de ‘miniatuur palmboom’ lijken qua vorm en groeiwijze op palmbladeren maar de vredespalm is geen familie van de palmen, maar eerder verwant aan coniferen. De zaden en noten zijn het giftigst (de plant bevat cycasine), maar ook de bladeren en schors zijn nefast voor huisdieren.
Tulp (Tulipa): eenzaadlobbige bloem uit de leliefamilie waarvan vele verschillende (hybride) soorten te vinden zijn. De bloem wordt als snijplant in boeketten gebruikt, maar ook als tuinplant zie je de tulp vaak terug. Aangezien de bollen het giftigste deel zijn, moet men zich vooral zorgen maken als men tulpen vindt die uit de grond zijn gegraven. Ook op de bladeren kauwen leidt tot maagklachten.
Andere 'gevaarlijke' soorten
De hierboven opgesomde planten zorgen voor de meeste problemen als ze op een of andere manier worden geconsumeerd door huisdieren. Maar er zijn daarnaast nog tal van soorten die maar beter uit de buurt van huisdieren (of omgekeerd) worden gehouden. Bekende ‘boosdoeners’ zijn Aloë vera, Amerikaanse hulst, Abrikozenbomen, Begonia, Chrysant, Cyclamen, Narcis, Nachtschade (vooral de Wolfskers of Belladonna), de Aronskelk-achtigen Dieffenbachia en Olifantsoor, Vingerhoedskruid, Gladiolen, Hyacint, Jasmijn, Ridderspoor, Melkkruid, Maretak, Ochtendglorie (Morning Glory of Ipomoea), Narcis, Jakobskruiskruid, Wilde kers en Blauweregen. Ook met wijnranken, onrijpe tomaten en rabarberbladeren is het uitkijken.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief