Jörn De Leeuw: “Het is heel eenvoudig: een woning komt veel beter tot zijn recht met een mooi aangelegde tuin”
Wat vind je vandaag het leukste aan jouw job?
“Weet je wat ik wel merk de laatste jaren? Dat veel klanten mij gewoon laten doen. Of dat nu te maken heeft met het feit dat mijn firma meer naam en uitstraling kreeg of door bepaalde realisaties die aandacht hebben gekregen, is moeilijk te zeggen. Maar het valt me op dat – met uitzondering van enkele basiswensen – klanten mij verder vrijheid geven en vragen om mijn ding te doen. Plannen die ik maak worden ook in 95% van de gevallen uitgevoerd zoals ze getekend zijn. Daar prijs ik me gelukkig mee en ik hoop dat het zo blijft.”
Dat is niet altijd het geval geweest, vermoed ik. Wat is er veranderd sinds het begin?
“Nee, zeker niet. In het begin ben je al blij dat je werk hebt en neem je elke opdracht aan. Na verloop van tijd ontwikkel je wel een eigen stijl. Op school leerden we vooral met rechte lijnen werken en dat pas je in het begin ook toe. Maar in de natuur is niets recht en geleidelijk aan neigde ik meer naar een organische vormgeving. Dat past zowel bij landelijke als modernere woningen. Het werd de stijl die mijn voorkeur genoot en de laatste acht à negen jaar heb ik enkel nog opdrachten aanvaard die in die lijn lagen. Ik heb daarnaast het geluk gehad de juiste mensen tegen te komen op het juiste moment. Grote projecten die mijn carrière een serieuze boost hebben gegeven. En dan wordt het een vicieuze cirkel, want dat zijn dan de projecten die gefotografeerd en gepubliceerd worden en waarom mensen bij jou terecht komen. En terugkomen. Als er dan ook persoonlijk een klik is, weet je bijna op voorhand dat het niet fout kan lopen. Het budget is soms voer voor discussie, maar daar mag ik niet over klagen als ik kijk naar met welke budgetten ik vroeger moest werken. Ik heb het geluk dat ik nu klanten aantrek die het belang van een goed ontworpen tuin naar waarde schatten, die weten dat het een uitstraling geeft naar de buitenwereld en bereid zijn om daarin te investeren.”
Ook corona heeft het belang van de tuin een boost gegeven. Waarom beseffen we nu dat beide even belangrijk zijn?
“Het is heel simpel: een woning komt veel beter tot zijn recht met een mooi aangelegde tuin. Thuiskomen wordt een plezier wanneer je woning mooi aangekleed is. Corona was voor onze sector een zegen, hoe raar dat ook klinkt. Mensen realiseerden zich plots dat een mooi aangelegde tuin een grote meerwaarde vormt inzake levenscomfort. Ik kon de aanvragen nauwelijks bijhouden. Ook de klimaatopwarming heeft een impact gehad op hoe we onze omgeving ontwerpen. Voor mij wel in mindere mate omdat ik altijd al met planten werkte die meer droogteresistent zijn. Het is wel opvallend dat de laatste jaren beregeningsystemen couranter worden. Ik stel het bij totaalprojecten steeds voor maar vroeger gebeurde het slechts sporadisch dat de klant erop inging, nu bijna altijd. De droge en hete zomers hebben dat bewustzijn aangewakkerd.”
Anderzijds is er het fenomeen van de hevige regenval. Hoe zorg jij ervoor dat jouw tuinen dat kunnen opvangen?
“Wateropvang is vandaag bij wet verplicht via de Hemelwaterverordening. Je moet je water ter plaatse houden en heel vaak gebeurt dat ondergronds met waterinfiltratiekratten. Bij nieuwbouwprojecten is ook een wadi verplicht. Wij proberen dat mooi te integreren in het geheel waarbij ze nauwelijks opvallen. Recent deden we ook een project waarbij we, in samenspraak met de klant, voor een heel natuurlijke oplossing zijn gegaan en een poel hebben geplaatst van maar liefst 270 m2 in een grote landschapstuin bij een moderne woning. Het lijkt bijna een natuurlijk landschap, maar het werd wel door ons gecreëerd. Dat is iets wat we vaak doen: heel strak gaan ontwerpen en aanleggen dichtbij de woning, maar hoe meer we naar achteren gaan, hoe natuurlijker het wordt. Daarbij werken we vaak met losse houtkanten, inheemse planten en extensief maaibeheer als overgang naar het omringende landschap. Verharding tot slot trachten we tot een minimum te beperken. En zelfs het terras gaan we groen aankleden, dat creëert gezelligheid.”
Je hebt een uitgesproken passie voor bloembollen. Waarom precies?
“Ik hou van bloembollen om de dode periodes op te vangen tussen de eerste bloesems en de zomerbloemen. Keukenhof in Nederland is een park waar ze elk jaar miljoenen bloembollen planten. Dat zorgt voor een waar spektakel en ik vond het zo mooi dat ik mijn eigen miniversie heb proberen maken in mijn eigen tuin. Daarnaast zijn ze ook belangrijk voedsel voor insecten. Met een schoonvader die imker is weet ik hoe moeilijk de bijen het hebben. Wel, in onze tuin vinden ze zeker en vast voldoende voedsel. Ik raad het ook aan klanten aan. Het is onze taak om de natuur te helpen. Vandaar dat ik bij voorkeur houtkanten met inheemse heesters teken eerder dan een klassieke rechte haag. Naar privacy maakt dat geen verschil.”
Je combineert ze in borders met vaste planten en ook daar ligt een passie van jou. Hoe heb jij je kennis opgedaan?
“Al doende en door te experimenteren. Ik lees verschillende vakbladen en volg een aantal vaste plantenkwekers en plantenontwerpers intensief. Zo breidt je kennis stelselmatig uit. Uiteraard heb ik wel favorieten, maar ik probeer altijd een divers aanbod te integreren. Mensen die wel wat in hun tuin willen werken, krijgen veel soorten en meer beleving. Voor zij die het onderhoud tot een minimum willen beperken, voorzien we uiteraard minder soorten.”
Een ander aspect is verlichting. Wat is jouw visie daarop?
“Subtiel en niet overdadig. Wanneer je ze aansteekt mag je het zien, overdag wil ik geen storende palen in het zicht hebben. En ik werk liefst met warm licht en met timers. Verlichting vind ik ook een meerwaarde bij de huidige architectuur van de woningen waar er vaak grote glaspartijen in de gevels zijn voorzien. Zonder verlichting krijg je anders een dood zwart vlak te zien en dat wil je toch vermijden. Voor de verlichting werk ik samen met een partner naar wie ik de plannen doorstuur waardoor het ontwerp helemaal af is.”
Welke tip heb je voor starters?
“Ik hoor vaak van klanten dat ze het appreciëren dat ik voor mijn mening uitkom. Als ik niet overtuigd ben van een bepaald idee, zal ik dat ook zeggen. Maar wel op een vriendelijke manier en met voldoende argumenten. Mensen doen beroep op ons omdat wij kennis hebben die zij niet hebben. Dan is het belangrijk dat je achter je project staat. Noem het een zekere trots of authenticiteit, maar mensen waarderen dat echt wel.”
Zelf ben je altijd puur ontwerper geweest. Een bewuste keuze?
“Ja, absoluut. Ik heb als kind wel met mijn handen in de aarde gewroet, in de moestuin van mijn buurman die tuinaannemer was. Zo is de fascinatie voor de tuin ontstaan, maar al vrij snel evolueerde ik tijdens mijn studies richting het ontwerp. En na het behalen van mijn hoger diploma in tuinarchitectuur, ben ik meteen gestart als zelfstandige. Geen aanleg en onderhoud voor mij, geef mij maar het mentale werk in plaats van het fysieke. Ik doe dat wel eens graag in mijn eigen tuin, maar elke dag zou ik niet kunnen. Respect voor zij die dat wel doen. Ik leef op wanneer ik mag tekenen, klanten kan zien en werven opvolg. 17 jaar geleden was ik daar vrij zeldzaam in, de laatste jaren zie ik echter meer mensen die zich louter op het ontwerp focussen. Er is vandaag op dat vlak zeker meer concurrentie.”
Je hoort mensen altijd spreken over groei. Zelf heb je intussen twee personen in dienst. Hoe zie jij jouw toekomst?
“Groeien om te groeien is niet aan mij besteed. Ik heb één iemand in dienst die al tien jaar bij mij werkt en vooral de opmetingen en de renderbeelden voor zijn rekening neemt. En sinds anderhalf jaar heb ik een tweede persoon die als technisch tekenaar mijn handmatige schetsen uitwerkt. We vormen een goed team. Ik vind het vooral belangrijk om zelf nog over alle ontwerpen te gaan, dus verder groeien in personeel hoeft voor mij niet. Ik moet nu wel nog beter leren delegeren. Verder hoop ik vooral te mogen blijven werken in het segment van projecten waarin we nu zitten. En met klanten die mee zijn in het verhaal dat Verdé wil schrijven. Mensen zijn veeleisender dan vroeger en dat is geen probleem, zolang er met respect voor elkaar wordt omgegaan en mensen bereid zijn om er een correcte prijs voor te betalen. Maar voorlopig heb ik daar niet over te klagen. Bij mijn klanten staat genieten van de tuin centraal en dat is precies wat ik met mijn ontwerpen nastreef. Elke opgeleverde tuin geeft nog steeds veel voldoening. Dat sommige klanten vrienden zijn geworden of je achteraf uitnodigen voor een drink, geeft aan dat dit ook wederzijds is.”
Bekijk projecten van Jörn De Leeuw
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief