Ternat maakt werk van ontharding
Groener en milieuvriendelijker
“We zijn gestart met het ontharden van het gemeenteplein. We kregen hiervoor gratis begeleiding van de provincie Vlaams-Brabant”, zegt Geert de Feyter, schepen van milieu en duurzame ontwikkeling. In samenwerking met Kiemkracht legde Ternat drie plantvakken aan en beplantte die met klimaat-robuuste, inheemse, biodiverse planten. “Op deze manier krijgt het gemeenteplein, dat voorheen een woestijn van klinkers en beton was, een mooier, groener en milieuvriendelijker uitzicht.”
Aangenamere leefomgeving
Ontharden en de vrijgekomen ruimte vergroenen heeft tal van voordelen. Er ontstaat meer ruimte voor natuur en water, hittestress in de zomer neemt af en in de winter is er minder overstromingsgevaar. De groene accenten zorgen bovendien voor een aangenamere leefomgeving, het brengt rust en ruimte. “De volgende jaren vervangen we op verschillende pleintjes en parkings stenen en beton door bomen en planten. De eerste schetsen zijn hiervoor in opmaak. We worden hiervoor bijgestaan door het studiebureau Avantgarden”, laat Geert de Feyter nog weten.
Klimaatneutrale provincie
De acties kaderen in het gemeentelijk klimaatactieplan, waarin het lokaal bestuur zich engageert om tegen 2030 1 m² per inwoner te ontharden. “We ondersteunen 10 gemeenten, waaronder Ternat, in projecten rond het klimaatbestendig inrichten en beheren van het openbaar domein”, legt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant uit. “De ondersteuning focust op de begeleiding van de gemeente bij de uitvoering van concrete acties op het terrein. We willen tegen 2040 een klimaatneutrale en klimaatbestendige provincie zijn. Daarom helpen we ook 43 gemeenten bij de opmaak van hun klimaatplan en steunen we projecten die helpen om de doelstellingen van het provinciale en de gemeentelijke klimaatplannen te halen.”