Voordelen van SUDS ten opzichte van andere stedelijke afvoersystemen
Natuurlijke hydrologische cyclus
Richtlijn 2000/60/EG is een verordening van het Europees Parlement voor het beheer van oppervlaktewater en de bescherming en het behoud van de natuurlijke hydrologische cyclus. De doelstellingen zijn onder andere:
- Vervuiling van aquatische systemen, grondwater en afhankelijke terrestrische ecosystemen voorkomen en verminderen.
- Duurzaam gebruik van water bevorderen.
- Het aquatisch milieu beschermen en verbeteren.
- De gevolgen van overstromingen en droogte verzachten.
- De beschikbaarheid van oppervlaktewater en grondwater in goede staat garanderen.
Conventionele drainagesystemen
Waarom deze doelstellingen niet worden bereikt met conventionele drainagesystemen, heeft te maken met de voortdurende groei van bebouwde gebieden die op hun beurt hebben geleid tot een toename van verharde of ondoorlaatbare oppervlakken. Het gevolg is dat er minder gebieden zijn waar het water op natuurlijke wijze wordt opgevangen, waardoor overstromingen ontstaan, het stedelijke afwateringsnetwerk instort en grote hoeveelheden vervuild water in de natuur terechtkomen. Duurzame stedelijke afvoersystemen of SUDS zijn een nieuwe benadering van waterbeheer met talloze voordelen ten opzichte van conventionele systemen.
Voordelen van SUDS als stedelijk afvoersysteem
1. Lager afvloeiingsvolume
Het grotere aantal doorlaatbare gebieden betekent dat er meer regenwater wordt opgevangen, waardoor het stedelijk netwerk niet verzadigd raakt en er geen overstromingen ontstaan.
2. Verbeterde waterkwaliteit
Het onderschepte water wordt gefilterd en gezuiverd terwijl het door de verschillende ondergrondse lagen stroomt, totdat het de natuurlijke omgeving bereikt.
3. Minder watervervuiling
Gangbare praktijken zoals straatvegen (water onder druk sproeien tegen afval dat op het stedelijk oppervlak wordt gedeponeerd) vervuilen de natuurlijke omgeving via het rioolsysteem met water dat sediment, organische stoffen en zware metalen bevat. SUDS houden het vervuilde water vast en filteren het, waardoor het zelfs weer bruikbaar wordt voor hergebruik.
4. Maximale landschappelijke integratie
SUDS zoals groene daken, wetlands of filterstroken zijn elementen die de stedelijke omgeving natuurlijker maken, waardoor de groene oppervlakken in steden toenemen en ongebruikte ruimten worden benut.
5. Meer sociale en ecologische waarde
De integratie van SUDS in steden verhoogt de levenskwaliteit in verstedelijkte gebieden aanzienlijk. Het bevordert ook de bewustwording en deelname van burgers aan eco-duurzame oplossingen.
6. Hergebruik van grijs water
Grijs water is een verzamelnaam voor licht verontreinigd afvalwater dat afkomstig is van huishoudelijke handelingen. Bij het toepassen van SUDS kan gefilterd water perfect worden hergebruikt voor andere doeleinden, zoals irrigatie om de levensduur van de bron te verlengen.
Bron: ELCA